Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

De laatste keer Oranje gevierd

30 juni 2014 - 13:28  •  Bas Bosman  •  reacties

De laatste keer Oranje gevierd

Alphen aan den Rijn -

M’n hartslag is sinds een paar uur weer normaal. Wat een wedstrijd was dat gisteren. Wordt Oranje dan toch eindelijk goed in het nemen van strafschoppen? Gaan we die finale dan weer halen? Rekenen we eindelijk af met het verleden? Oranje gaat kampioen worden. Het kán!

Ook Alphen leeft massaal mee. Restaurants lopen leeg, kroegen lopen vol. Straten worden steeds meer oranje. Overal verschijnen schermen. En op wedstrijddagen staat ook de Alphense wereld even stil.

Dit WK heeft een nieuw fenomeen zich voorgedaan. Het Oranje Strand bij Wet ’n Wild. Kippenvel krijg ik als ik die honderden mensen in spanning voor een scherm zie staan. De stilte en daarna het ongelooflijke kabaal van feest en vreugde. Bier vliegt in de lucht en iedereen vliegt elkaar massaal om de armen. De vreugde-beats pompen uit de speakers en het bleef nog lang onrustig.

Dat is wat ik zie. Eigenaar Martin Kalkoven ziet iets anders. Die ziet om 20.15u de eerste boze mail komen. Van een buurtgenoot. Dat er een klacht ingediend gaat worden vanwege de overlast. Vervolgens staat de telefoon roodgloeiend. Niet van mensen die alvast hun plek voor zaterdag willen zeker stellen. Nee, van omwonenden. Dat men moet ophouden met het feestje.

Martin investeert veel geld om de maatschappij te dienen. Om het volk bij elkaar te brengen. Hij zet in op een overwinning. Misschien verdient ‘ie er dan nog iets aan. Martin ziet tot de 88e minuut zijn hele plan in duigen vallen. Zo veel geld voor niets, maar als ondernemer moet je af en toe risico’s nemen. Ook Martin ziet Oranje winnen en hij juicht net zo hard mee als de rest. En niet omdat hij nu wat gaat verdienen. Hij is blij omdat Oranje in de kwartfinale staat. De rest is even bijzaak nu.

De Oranjedampen zijn vertrokken. En wij maken ons op voor zaterdag. Maar Martin durft niet meer. Dat Oranjefeest gaat er niet komen. Bang dat de buurt hem meer problemen gaan opleveren. Leuk zo’n feestje, maar niet ten koste van alles. Dit was mooi. We zullen het niet snel vergeten.

Dat is wat er zich op deze maandagmorgen in Alphen afspeelt. De azijnpissers gaan het winnen. Winnen van Oranje.

Eigenlijk moet ik iedereen vandaag oproepen om zaterdag het Oranjefeest alvast te vieren in mijn TROTS. Om dan iedereen vervolgens iedereen door te sturen naar de buurmannen van Bar Amsterdam en Alle Hens. Maar dat doe ik niet. Ik roep iedereen op om zich zaterdag te verzamelen op het Oranje Strand bij Wet ’n Wild. Het enige probleem wat Martin dan heeft is dat ‘ ie weer zo’n scherm moet regelen. Succes Martin, je kunt het.

Voor iedereen die mij niet gelooft: bekijk dit filmpje even. 


UPDATE 
Inmiddels heeft Gerard van As namens de gemeente gereageerd op deze blog van Bas. Lees het hier!

Fotograaf: Josh Walet