Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

Afgewezen of is een gesprek niet nodig?

18 juli 2014 - 17:00  •  Machiel van der Schoot  •  reacties

Afgewezen of is een gesprek niet nodig?

Alphen aan den Rijn -

Zojuist beleefde ik toch een teleurstelling. Niet om mezelf, nogmaals ik heb het beter dan welke burgemeester dan ook, maar om het feit, dat de deuren voor buitenstaanders en burgers weer gesloten zijn. Dat de achterkamertjes voor de intimi en politici weer geopend zijn.  

Ik kreeg namelijk een brief van de Commissaris van de Koning, J. Smit, waarin hij aangaf mij niet uit te nodigen voor een gesprek. Hij gaat wel mijn sollicitatie met de vertrouwenscommissie van de gemeente bespreken, waarna de definitieve selectie plaatsvindt. Mijn dossier ligt dus niet op de stapel "afgewezen". Sterker nog:  je zou het zelfs zo kunnen interpreteren, dat Jaap het niet eens nodig vindt om mij nader aan de tand te voelen. Waren mijn brief en CV zo goed, dat ik zonder een gesprek door mag?  U snapt ook wel, dat dat niet de bedoeling is. De Commissaris van de Koning wijst mij af op een manier, die mij het ergste voor de andere kandidaten doet vrezen. Zijn dat zulke mietjes met zulke tere zieltjes, dat er niet eens duidelijk gezegd kan worden wat de reden is? Dat ze bedrogen moeten worden met een laatste nep-strohalm?

Waarom moet het allemaal zo stiekem? Waarom mogen wij niet weten wie de andere kandidaten zijn en wat hun motieven zijn? Waarom mag hun huidige gemeente niet weten, dat ze het daar zat zijn? Wat heb je nou aan een burgemeester, die eerst moet inwerken, dan even op de tent past en daarna alweer in het geheim aan een volgende functie denkt? Waarom mogen wij niet weten wat jouw afwegingen zijn Jaap (Smit)?

Ziekenhuizen worden op prestaties afgerekend, woningcorporaties en scholen krijgen cijfers, maar van een burgemeester blijft alles geheim. Gemeenteraadsleden, die in de vertrouwenscommissie zitten mogen niks vertellen op straffe van hoge boetes of zelf vrijheidsberoving. 

Ik wil niet zeggen dat ik de beste kandidaat ben, maar ongezien durf ik ook wel te stellen, dat ik de gemiddelde andere kandidaat makkelijk kan hebben. Zou het zijn, omdat je geen pottenkijkers wilt hebben bij het politieke Rad van Fortuin, waar de baantjes verdeeld worden? Bij de burgemeestersbingo met de CDA balletjes? 

Want, beste Jaap Smit, jij bent van het CDA, kandidaat Liesbeth Spies ook en de voorzitster van de vertrouwenscommissie Marjon Verkleij ook. Is jullie partij dit keer aan de beurt? Houden de andere partijen houden hun mond, omdat zij de volgende keer het winnende lot mogen trekken? 

Of zie ik het helemaal verkeerd Jaap? Laten we het hopen, anders wordt het de komende jaren smullen, als er hier weer iemand getorpedeerd wordt, die nog nooit echt heeft hoeven werken en direct van de schoolbanken de politiek is ingegaan. Of een vriendje, dat ergens anders een fout heeft gemaakt en van wie de wachtgeldregeling binnenkort afloopt.

Nogmaals: een goede kandidaat is hier van harte welkom, maar bedenk wel dat hij of zij met dat achterbakse gedoe inmiddels wel met minstens 0-1 achterstaat. 

 

Machiel van der Schoot,  oud-kandidaatburgemeester van Alphen aan den Rijn :) 

 

P.S. bij de provincie waren ze vanmiddag om 14:00 uur al allemaal naar huis. 

 

Klik hier om de brief te lezen

 

Fotograaf: Josh Walet