Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

Pek en veren?

2 oktober 2011 - 15:59  •  Reinder Koornstra  •  reacties

Pek en veren?

Alphen aan den Rijn -

Aan het einde van het bestaan van de gemeente Alphen aan den Rijn blijken de politici tot niet veel meer in staat dan het najagen van hersenspinsels. Er wordt natuurlijk veel gepraat over de fusie, maar daar wordt verder weinig rekening mee gehouden. Oude, en zeer Alphense, politieke hobby's bepalen nog altijd de toon in deze gemeente en daarover wordt veel gepraat, maar weinig gedebatteerd. In de laatste gemeenteraadsvergadering kwamen die politici niet veel verder dan het heen een weer gooien van vooral de eigen mening naar 'de anderen'. Zowel met betrekking tot de Lage Zijde áls de Maximabrug (plus bypass, plus N207 verdubbeling, plus ondertunneling Ringvaart) is iedereen aan het praten over middelen, terwijl het doel allang over de horizon is verdwenen.
Nu mogen ook in debatcafé Op het Dorp voor- en tegenstanders van de 'Bypass' hun mening opnieuw 'in de groep' slingeren, waarbij al vooraf duidelijk wordt dat we aan het eind van dat 'debat' net zo ver zijn als aan het begin. Dat maakt de zaak er wel voorspelbaarder op, natuurlijk. Enfin, ik ga daar toch heen, maar vraag me (opnieuw) af waarom ik me in die nutteloze discussie zou moeten mengen. Maar het is altijd leuk weer eens de politieke 'incrowd' te ontmoeten, en in de wandelgangen zijn altijd zaken te doen. Maar de oplossing van het 'probleem Maximabrug' zal daardoor geen centimeter dichterbij komen.

Toen ik de krantenverslagen van de afgelopen raadsvergadering las, medeburgers, bleken de journalisten een andere vergadering te hebben gevolgd dan ik. Blijkbaar was in ieder geval één VVD wethouder (Stan Lyczak) fors door de raad afgerost, en had hij met pek en veren het politieke strijdperk moeten verlaten. Nou, wat ik heb meegekregen die avond was dat beide VVD wethouders (Lyczak én Hoekstra) wel veel verbaal geweld over zich heen kregen, maar zelfs de steun van hun eigen fractie (die heeft geen woord gezegd) niet nodig hadden om gewoon door te kunnen gaan met waar ze al mee bezig waren. Er werden wel grote woorden gebruikt, maar die leidden niet tot welke motie dan ook. Als gevolg leidde zelfs het met veel bombarie aangekondigde spoeddebat tot niet meer dan de nogal open belofte wat meer en wat sneller te communiceren. Tja, dat de fractie van Trots geen fractieondersteuningsbudget nodig heeft was de andere raadsleden allang duidelijk, en zo'n matte vergadering wordt ook niet gered door een motie over biologische kroketten. Waar zijn de vergaderingen gebleven waarin de moties je om de oren vlogen? Ik vraag me werkelijk af waarover de raad eigenlijk had moeten vergaderen als dat 'spoeddebat' er niet was geweest. Ik denk dat onze gekozenen het verhaal van Von Münchhausen maar eens moeten lezen en zichzelf aan de eigen haren uit het huidige politieke moeras moeten trekken.

Het probleem, beste medeburgers, is natuurlijk duidelijk. Onze raadsleden zijn verbijsterd door de constatering dat de wereldwijde crisis zich niets gelegen laat liggen aan Alphense raadsbesluiten. Want er zijn jarenlang raadsbesluiten over allerlei projecten in en rond de stad genomen. Projecten die, zonder uitzondering, óf helemaal niet doorgaan, of uitgevoerd moeten worden op een manier die helemaal niet de bedoeling was. Daarom kwam donderdag j.l. ook de treurigheid aan het licht dat het college manmoedig probeert nog iets van die plannen te redden, terwijl ze door de gemeenteraad aan besluiten wordt geketend die in deze tijd volkomen irrealistisch zijn.
Niemand heeft een stuiver te vergeven, maar de Lage Zijde moet wel 'binnen de kaders' worden aangepakt. Zo is, door, inmiddels ex-CDAwethouder, Groen in't Wout projectontwikkelaar BAM om een verschil van 5,5 miljoen weggestuurd, maar blijkt van beloofde rij van enthousiaste concurrenten totaal geen sprake te zijn. Nu mag zijn opvolger VVDwethouder Lyczak zich al gelukkig voelen dat Aarhof eigenaar Corio in dat project wil stappen want volgend jaar zijn we die 5.5 miljoen alleen aan renteverlies al kwijt. Het probleem is alleen dat de gemeente Alphen aan den Rijn totaal geen evenwichtige gesprekspartner is voor deze internationale gebouwenreus. Die zie ik ons Lage Zijde project nog niet 'binnen de kaders' ontwikkelen, tenminste niet binnen de kaders die door de Alphense raad zijn gesteld.
Dus kiest Lyczak voor de salamitactiek, waarbij alle toekomstige ellende de raad in dunne plakjes worden opgediend, en dat bleek opnieuw een succes.

Natuurlijk ligt er maar één probleem, want Alphen heeft genoeg geld uit de NUON pot om die Lage Zijde grotendeels zelf te ontwikkelen, nu externe partners het geld ontbreekt. Alleen wil dat college ook haar andere hobby, de grote of kleine Bypass met alle kosten daaromheen, realiseren met dezelfde NUON Euro's. Tja, en dat gaat natuurlijk niet.
Zolang zowel de oppositie, als de collegefracties niet willen inzien dat ze voor alle grote plannen terug naar AF moeten, blijft het college opzichtig tegen windmolens vechten.
Medeburgers, over die Maxima affaire, vooral belangrijk voor Koudekerkers, wordt vrijdag opnieuw gepraat. 

Fotograaf: Josh Walet
Stan Lyczak.'
Stan Lyczak