Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

De criminele slopers van het CDA

4 oktober 2011 - 15:02  •  Machiel van der Schoot  •  reacties

De criminele slopers van het CDA

Alphen aan den Rijn -

image

De mensen reisden ook via het water. Het sluisje, de in- en uitgang van de polders: duizenden van onze voorouders zijn er door heen gekomen op weg naar een bruiloft, een begrafenis of misschien wel een nieuw leven in Noord-Amerika. Nog een laatste blik op hun geboortegrond.

Qua beleving veel belangrijker dan al die molens, waar behalve de molenaar verder nooit een hond kwam. Veel ouder dan andere gebouwen met een monumentenstatus. Het sluisje stamt uit de late middeleeuwen!

Het is nu (te) duur om op te knappen (voor molens is wel geld). Het Hoogheemraadschap van Rijnland vroeg daarom een sloopvergunning. De gemeenteraad van Alphen nam een motie aan, waarin werd aangedrongen toch niet te slopen. Een paar vrachtwagens zand overheen, dan kan het later, als er weer geld is, alsnog opgeknapt worden. Beter dan het nu voor eeuwig te vernielen.

Klets maar, dachten de gemeenteambtenaren en hun semi-collega’s bij Rijnland. We wachten een paar maanden en dan gaat de beuk er alsnog in.

Ik kan me er zeikend nijdig over maken. Het is afgesproken werk. René Vrugt van het CDA zat tijdens de bewuste gemeenteraad al kinderachtige grappen te maken. Toen ging het nog langs me heen, maar nu snap ik waarom. De betrokken chef van het hoogheemraadschap, zit er ook namens zijn partij, het CDA dus. Hè? Ja inderdaad.

Vroeger kozen boeren onder elkaar de baas, maar tegenwoordig doen politieke partijen mee. Niemand gaat stemmen, dus daar maken 2e-rangs politieke onbenullen, handig gebruik van. Weer een paar mooie baantjes erbij om elkaar toe te schuiven. 

De loco-dijkgraaf, de hoogst verkiesbare functie bij Rijnland, is in de Christen Democratische handen van Pieter Hellinga. Ik ken de man gelukkig niet, maar zijn foto laat geen twijfel toe: een LUL met een baard. Dat is ook gelijk het enige wat er over hem te vinden is, behalve dat hij in Oegstgeest woont en dus niks met Alphen heeft.

Het sluisje is weer een ellendig voorbeeld van het meten met 2 maten door de overheid. Als een burger iets wil wat de overheid niet bevalt, wordt hij ongenadig genaaid of beboet, terwijl ze zelf maar wat aan rotzooien. Ze mogen van de Hoge Raad zelfs illegaal vuil storten (het Pikmeer-arrest). Kijk eens welke falende zakkenvullers van het COA en van Pro-Rail deze week in het nieuws waren. Moet jij eens 30 minuten te lang parkeren of je belasting een dag te laat betalen.

Het is één old-boys netwerk. Pietertje heeft vrindje Reneetje gebeld. Twee partijgenoten, beroepsmatig etend uit de grote belastingruif, hebben de boel geregeld. Het sluisje gaat eraan. Zo doen ze dat hier in Alphen, al 50 jaar lang. Hoeveel moois is er kwijt geraakt, dankzij mensen als René? En wel dat dure KUTKULTUURhuis steunen!

Kotsmisselijk word ik ervan. 

Machiel van der Schoot 

 

Fotograaf: Josh Walet
Machiel van der Schoot.'
Machiel van der Schoot

Ondernemer en blogger