Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

Arme Wil Verschuur

31 augustus 2014 - 16:07  •  Machiel van der Schoot  •  reacties

Arme Wil Verschuur

Alphen aan den Rijn -

Dat is gemeenteraadslid Wil Verschuur overkomen. Wil, die misschien wel eens een iets te grote mond heeft, niet altijd even diplomatiek is, maar wel het hart op de juiste plaats draagt en altijd eerlijk en recht voor z’n raap is. Wil, die misschien niet het hoogste opleidingsniveau van de raad heeft en ook wel eens de plank misslaat, maar aan de andere kant vaak als geen ander doorheeft wat er fout gaat of wat er achter de schermen gaande is. 

Wil besteedt veel tijd aan het raadswerk en weet vaak meer van de onderwerpen, die op de agenda staan, dan het gemiddelde andere raadslid. Toch wordt Wil door een aantal partijen niet serieus genomen, omdat ze gewone spreektaal gebruikt, zoals je die ook op het werk, bij het voetbal en in de buurt op straat hoort. Dat doet soms pijn, dat maakt Wil wel eens boos, zeker als ze weet dat de feiten anders liggen dan de politieke draai, die er aan wordt gegeven.

Hoe dan ook, Wil verdient het niet, dat er aangifte tegen haar wordt gedaan, omdat ze een ander raadslid met de dood zou hebben bedreigd. Niet alleen omdat het dikke vette onzin is, maar ook omdat het Wil zo geraakt heeft. Ze huilt regelmatig, durft bijna niet meer naar buiten, voelt zich vernederd en in de steek gelaten. Denk je eens in: je bent een alleenstaande vrouw van 73, wordt door de politie gesommeerd om je vakantie in Duitsland af te breken, 3 uur lang verhoord, als boef op de foto gezet en daarna gedwongen je vingerafdrukken af te staan.

Gelukkig is er een aantal raadsleden, dat Wil steunt. Aan de andere raadsleden, vraag ik om nog eens goed na te denken over deze hetze (want zo mag je het inmiddels wel noemen) en die te staken, of het niet langer toe te staan. Wil mag dan een relatief kleine groep kiezers vertegenwoordigen, maar er zijn duizenden andere burgers, die net zo praten en reageren als zij en die op deze manier ook geminacht worden. Het kan en mag niet zo zijn, dat in onze gemeenteraad politiek correcte en deftige praat beloond wordt en dat eerlijke volkstaal leidt tot een strafrechtelijk onderzoek.

Ik verzoek alle raadsleden gemene streken en verdachtmakingen te staken. Wij hebben daar als burgers recht op! Wil is door haar eigen achterban gekozen en niet door jullie. Wie is straks het volgende slachtoffer? De gemeenteraad is van ons en jullie zijn slechts vertegenwoordiger. We hebben hier democratie, vrijheid van meningsuiting en ruimte voor mensen, die net iets anders denken of praten. Dat willen we zo houden. Voor de rest hoeft in deze kwestie niet de onderste steen boven gehaald te worden. Het is veel belangrijker, en ik hoop dat van ganser harte, dat jullie weer door één deur kunnen. Alphen heeft dat nodig.

Beste Wil, ik sta achter je en met mij vele anderen. Bedenk wel dat niemand van ons zonder fouten is, anderen niet, maar ook jij niet en ook ik niet. Laten we dus zoeken naar een beetje vrede. In ieder geval hoop ik wel dat je snel weer een beetje opknapt. Je verdient het!  

Machiel van der Schoot

Fotograaf: Josh Walet