Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

MINERVA 150 miljoen

7 oktober 2011 - 14:24  •  Eveline J. Verhoeve  •  reacties

MINERVA 150 miljoen

Alphen aan den Rijn -

De toekomst: elke zichzelf respecterende stad heeft dan allang een fraaie laag asfalt als een soort van moderne stadsmuur rond de uit de kluiten gewassen woonwijken liggen. Hoe platter het land, hoe groter de kans dat er zo'n mooie scheiding tussen stad en platteland zorgvuldig is aangebracht. Binnen de grenzen is er nog meer asfalt en er zijn heel veel stenen. Huizen noemen ze dat. Daar wonen mensen, hutjemutje bovenop elkaar. Daarom is die duidelijke grens ook nodig, om die mensen netjes binnen te houden.
Buiten is er ruimte: voor de natuur. Hier en daar een keurige boom, wat nette bosschages en een grasveld als een biljartlaken. Tussen al dat oogverblindende groen liggen smalle asfaltstroken. Fietspaden heten die stroken. Aangelegd voor de zielige mensen uit de stad die in de weekeinden iets van de flora en fauna willen zien.

Vroeger, toen alles beter was, was er zoiets als vrije natuur. Met veel hoge bomen, dichte geriefbosjes en pollen gras met wilde bloemen. Met vrij rondvliegende vogels, loslopende koeien en massa's insecten. Maar dat was veel te rommelig voor de mensen. Dat was chaos en vreselijk onoverzichtelijk, daar konden de mensen niet tegen. Alles netjes organiseren en regelen, dat leek ze veel beter.
Dus weg met die 90 soorten vogels, die poepen toch alleen maar op je auto. Weg met de koeien, het vlees is toch veel te duur als het in de wei heeft gelopen. Weg met die rijen bomen, blaadjes maken alleen maar rommel op het nette asfalt.

En als we dan toch bezig zijn: weg met kunstenaars, kinderen en uitkeringstrekkers. Die maken van het hele leven een zooitje. Hebben we trouwens ook geen geld meer voor. Alle Alphense pecunia's zijn immers in die rondweg van 150 miljoen euro gaan zitten.
Tja, als die grote brug er eenmaal ligt, is er geen weg terug...

Minerva

Fotograaf: Josh Walet