Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

Foutje... Bedankt

10 september 2014 - 17:07  •  John Kroes  •  reacties

Foutje... Bedankt

Alphen aan den Rijn -

Gelukkig waren ze maar met zijn tweeën, dus zo moeilijk kon het niet zijn. Het huis en de aandelen moesten worden verkocht en dan zouden ze daarna het geld zelf wel verdelen. Toen ze echter bij de bank kwamen om de aandelen te verkopen, vroeg die alleraardigste dame of ze een verklaring van erfrecht bij zich hadden. Een wat…?

Een verklaring, afgegeven door een notaris waarin staat wie de erfgenamen zijn en wie over het geld mag beschikken. Lekker dan, een notaris kost geld en dat hadden ze er echt niet voor over. Verspilling, waste of money, flauwekul. En dus gingen ze op internet op zoek naar de notaris met de goedkoopste verklaring van erfrecht. Voor een bodemprijs vonden ze er één, aan wie ze alleen maar een e-mail hoefden te sturen met het ingescande bewijs van overlijden en een kopie van de identiteitsbewijzen. Langskomen was niet nodig, zonde van de tijd en wel zo makkelijk.

Nou vind ik het een goede zaak dat cliënten op de prijs letten, maar in dit geval werd goedkoop wel erg duurkoop. Het leek eerst nog zo goed uit te pakken. Het huis bracht precies de WOZ-waarde op en uiteindelijk konden ze bijna € 480.000 verdelen. Alleen nog even de erfbelasting betalen. Na aftrek van de vrijstelling van ongeveer € 20.000 zouden ze ieder € 36.200 moeten betalen. Veel, dat wel, maar lekker zonder bijkomende kosten van de notaris. Ha!

Toen de cliënt mij een jaar later dit hele verhaal vertelde, vertrok zijn brede grijns in een grimas toen ik hem op de achterkant van een sigarendoos voorrekende dat hij tezamen met zijn broer € 32.000 teveel aan belasting had betaald. Of er nog wat aan te doen was? Nee helaas, alle bezwaartermijnen waren inmiddels verlopen!

Waar ging het fout? Meteen al bij het begin. Indien u een verklaring van erfrecht nodig heeft,  zullen wij u altijd uitnodigen voor een gesprek. We bespreken dan alle zaken die komen kijken bij de afwikkeling van de nalatenschap, inclusief de eventueel te betalen erfbelasting. Dat zo'n persoonlijk gesprek geen formaliteit is, maar een essentiële voorwaarde, blijkt uit het bovenstaande incident. Nou ja, incident. Ik schrijf deze column nu juist omdat ik in de afgelopen weken drie vrijwel identieke zaken aan tafel kreeg, dus oordeelt u zelf maar...

Meer weten over een verklaring van erfrecht of heeft u er één nodig? Maak  een afspraak met  Kroes en Partners Notarissen &  Adviseurs, telefoonnummer 0172-521921 of notarissen@kroesenpartners.nl

Fotograaf: Josh Walet
Kroes en Partners.'
Kroes en Partners

Een goede naam in de regio met veel vaste relaties & klanten.