Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

Bezwaarschrift tegen gemeenteraadsbesluit

30 mei 2011 - 16:08  •  Machiel van der Schoot  •  reacties

Bezwaarschrift tegen gemeenteraadsbesluit

Alphen aan den Rijn - Een paar weken geleden verzocht ik de gemeente om meer informatie rond de 138 miljoen opbrengst van de verkoop van de Nuon-aandelen. Uw en mijn geld! Natuurlijk kreeg ik zo'n standaard antwoord, dat ik niet gelijk had en dat de gemeenteraad besloten had het in de grote pot te stoppen. Niet waar overigens want er zou iets "duurzaams" mee gedaan worden. Ik was trouwens te laat was met mijn bezwaar. Dat had binnen 6 weken na de aanslag OZB-belasting gemoeten. Het was een 'gunst' dat ik nog antwoord kreeg. 

Jammer dan, maar vorige week heeft de gemeenteraad de jaarrekening en de besteding van het Nuon-geld vastgesteld en dat gaat mij/ons opnieuw persoonlijk aan. Daarop maak ik dan nu wel tijdig bezwaar. Ik ben niet zo naief dat ik denk dat de burgemeester mij huilend om vergeving gaat vragen. De gemeente moet me echter wel antwoord geven en daarop ga ik in hoger beroep.

Je kan als burger lullen als Brugman, maar de coalitie luistert toch niet. Ik ga het die dichtgetimmerde bende eens flink lastig maken. Ook al win ik niet, dan heb ik in ieder geval meer plezier dan zij. In artikel 229 van de gemeentewet staat:  


... worden de tarieven zodanig vastgesteld dat de geraamde baten van de rechten niet uitgaan boven de geraamde lasten ter zake. Onder de in het eerste lid bedoelde lasten worden mede verstaan: bijdragen aan bestemmingsreserves en voorzieningen voor noodzakelijke vervanging van de betrokken activa ... ongeacht of het belastbare feit zich binnen of buiten het grondgebied van de gemeente voordoet.... (ergens bij de kopers in Zweden of Duitsland dus)  

 

Ons is voorgehouden dat de Nuon-gelden zouden ingezet worden voor "duurzaamheid". Daar heb ik vrede mee. Het dan heeft te maken met oude en nieuwe energie. Je kan het zien als de NOODZAKELIJKE vervanging waar de wet het over heeft.

Echter verkwanseling aan een Lage Zijde, een brug of een cultuurhuis heeft daar niets mee te maken. Eens zien hoe de gemeentejuristen zich hier proberen uit te kletsen. Nou ga ik eens achterover leunen.   


Machiel van der Schoot    

 

De brief aan de gemeente:  


Gemeente Alphen aan den Rijn
Postbus 13
2400 AA  ALPHEN AAN DEN RIJN

 
Alphen aan den Rijn, 30 mei 2011

 
Betreft: besluit van 19 mei 2011 betreffende vaststelling van het programmaverslag 2010 met inbegrip van de jaarrekening 2010

Geachte heer/mevrouw,

Hierbij maak ik bezwaar tegen bovenstaand besluit. De opbrengsten van de verkoop van de Nuon-aandelen zijn toegevoegd aan de algemene middelen, terwijl er een grote relatie bestaat met het stelstel van gemeentelijke heffingen. De wet schrijft voor dat het systeem van heffingen niet meer dan kostendekkend mag zijn.

De handreiking kostentoerekening leges en tarieven van de Staatssecretaris van januari 2010 geeft diverse voorbeelden die mijn bezwaar ondersteunen.
Er is voldoende jurisprudentie, waarnaar de handreiking verwijst, en waarbij indirect gerelateerde kosten moeten worden toegerekend aan tarieven. Omgekeerd geldt dit dan natuurlijk ook voor baten.
Ik maak dan ook bezwaar tegen het feit dat de jaarrekening 2010 en de daarin gehanteerde kostentoerekening niet volgens wettelijke voorschriften zijn vastgesteld.

Met vriendelijke groet,

Machiel van der Schoot
Raadhuisstraat 229
2406 AD  Alphen aan den Rijn
+31 6 54701997

Fotograaf: Josh Walet
Tags: machiel van der schoot, nuon, geld
Machiel van der Schoot.'
Machiel van der Schoot

Ondernemer en blogger