Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

Dit keer een hele nette...

10 oktober 2011 - 19:14  •  Machiel van der Schoot  •  reacties

Dit keer een hele nette...

Alphen aan den Rijn -

Veel van mijn stukjes waren wat onparlementair van toon. Een methode om aandacht voor een onderwerp te vragen, die niet door iedereen werd gewaardeerd. Vandaag daarom eens een keurige brief, maar zeker niet minder brandend.

Wij mensen hebben nooit in de toekomst kunnen kijken. Lastig bij grote beslissingen, maar niet onoverkomelijk, toen de wereld nauwelijks veranderde. Tegenwoordig gaat alles in een razend tempo. Wat een prima beslissing leek, wordt later als helemaal fout bestempeld. Voorbeelden te over. In diverse steden zijn grachten aangelegd,  gedempt en nu weer open gegraven. We dachten landbouwgrond nodig te hebben en maakten polders in het IJsselmeer. De Markerwaard is nooit leeggepompt, terwijl de dijken al klaar waren en de Wieringermeer wordt weer onder water gezet.

In Alphen stonden er prachtige panden rond het bruggetje in het centrum. Alles werd gesloopt, want het toegenomen verkeer kon er niet langs. Nu is het weer autoluw gemaakt. Bruggen over de Kromme Aar werden verlaagd, want er kwam geen vrachtboot meer doorheen. Nu worden ze verhoogd voor recreatievaart. De Oude Rijn zou worden omgelegd langs de Planetensingel (vandaar die naam!), omdat het zo druk was. De Rijnhaven zou Alphen welvaart brengen, maar is nooit serieus gebruikt. De omlegging is op het eerste stukje na nimmer gerealiseerd. Vracht ging plotseling over de weg. De laatste tijd verandert dat weer en er is zowaar een heuse overslagterminal.

We moeten dus voorzichtig zijn bij het nemen van beslissingen. Zeker vandaag, waarbij we ook aan de zekerheid van welvaart moeten twijfelen. Belastinginkomsten vallen al tegen, maar het wordt nog veel minder. Veel bedrijven hebben stevige verliezen gemaakt. Ook al gaan ze weer winst maken, dan gaan ze eerst verrekenen. Burgers, die minder verdienen en de groeiende groep minima, betalen ook minder belasting. De eindafrekening komt bij de gemeente.

Nu heeft Alphen nog reserves. Er zitten echter nogal wat stroppen op de aankopen rond de Lage Zijde aan te komen en het CBS-inflatiecijfer geldt voor een huishouden, maar echt niet voor de plannen van de gemeente. Die worden ieder jaar minstens 5% duurder als het al niet erger is. De Euro wordt snel minder waard.

Geachte leden van de gemeenteraad, ik verzoek u dringend om een aantal plannen nog eens te heroverwegen. Kunnen wij wel een Maximabrug met Bypass en een cultuurhuis betalen? En, niet onbelangrijk, ook nog eens open houden, NAAST alle andere instellingen en verplichtingen, die er al zijn? Kunnen we het blijven verdedigen dat de muziekschool met beroepskrachten werkt, terwijl bandjes en muziekkorpsen alles zelf doen en betalen? Moeten we nog een fysiek archief midden in de stad zetten, terwijl digitalisering oprukt? Moeten we één centrale bibliotheek hebben, terwijl we minder verkeer willen en er juist in de wijken behoefte is? Moet de Volksuniversiteit echt verhuizen uit het Oude Raadhuis, dat nog niet zo lang geleden goed genoeg was voor een internationaal accountantsbedrijf?

Moeten we de komende onzekere jaren niet veel zuiniger op onze centjes zijn en de bestaande gebouwen gebruiken? Niet alleen goedkoper, maar ook mooier en beter voor het behoud. Er is al zoveel verdwenen wat achteraf niet nodig was geweest.

Veel wijsheid toegewenst van

Machiel van der Schoot

Fotograaf: Josh Walet
Machiel van der Schoot.'
Machiel van der Schoot

Ondernemer en blogger