Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

Robbels - Pauline Heijkoop

3 oktober 2014 - 15:00  •  Rob Buisman  •  reacties

Robbels - Pauline Heijkoop

Alphen aan den Rijn -

'Dat bedoel ik in het algemeen...'
“Ja ja, daar kijk je van op hè? Je krijgt gewoon weerwoord van me. Ik laat echt niet zomaar over me heen lopen. Hoe direct mensen ook zijn, ik betaal ze meteen terug. Nou ja, meteen... Het kan ook zijn dat ik een indirecte route neem. Soms is het verstandig om niet als een dolle lik op stuk te geven. Daarbij refereer ik niet aan een zekere gebeurtenis, maar dat bedoel ik in het algemeen. Als iedereen - populair gezegd - maar roept wat er voor zijn - of met enige nadruk 'haar' - waffel komt, kunnen de rapen gaar zijn. Dat heeft de praktijk - lijkt mij - inmiddels voldoende aangetoond. En waarom ik zoveel streepjes in mijn praat gebruik? Dat vind ik een irrelevante vraag.” 

'Wat ik zeg, wordt toch niet begrepen...'
“Hoe nu verder in de raad? Ook al zo'n vraagstelling die weinig inlevingsvermogen impliceert. Het lijkt me evident dat de mores moeten worden geactualiseerd. Hemeltjelief! Snap je niet wat ik daarmee bedoel? Ik word af en toe zo moe van ongeletterde figuren! Mijn insteek is dat de raadsleden leren hoe ze fatsoenlijk met elkaar kunnen omgaan. Daar is bepaald geen vuilspuiterij voor nodig, laat staan dat er inhumane termen worden gebezigd. Eigenlijk vind ik het jammer dat de raad niet wordt uitgesproken als 'De Raed'; met zo'n subtiel hoorbare 'e' in plaats van de tweede 'a'. Ach, laat ik er maar het zwijgen toe doen. Wat ik zeg, wordt toch niet begrepen.”

Ik sluit niets uit. Maar een drankje gaat er wel in?
“Oh joepie!!! Daar ga ik direct in mee! Eeehhh... Laat mij eens raar doen... Een Highway to Hell graag! Braziliaanse Cachaca rum, Cointreau, koffielikeur en gecrushed ijs. Voorzichtig roeren en serveren met een kort lontje... Ha ha ha, ik bedoel natuurlijk 'rietje'...”

Lontje, rietje... Gewoon een verspreking...
“Nou... Dat zeg je nou wel, maar dat is nou juist de kern van de zaak. Het volk moet beter nadenken over wat men zegt. In mijn beleving neemt het recht om te spreken ook de verplichting met zich mee om correct te formuleren. Wie dat niet doet, krijgt straf.”

Robbels worden elke vrijdag in herberg De Harmonie - in het oude centrum van Alphen aan den Rijn - opgetekend door Rob Buisman.
Elke overeenkomst met de werkelijkheid berust op toeval.

Fotograaf: Josh Walet