Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

Batelaan eet bij.. Eight

8 oktober 2014 - 14:47  •  Peter Batelaan  •  reacties

Batelaan eet bij.. Eight

Alphen aan den Rijn - Ik bestel een karaf kraanwater met ijs en dat blijkt geen enkel probleem. Italiaans bronwater kost €4,50 per fles. Het drie gangen-verrassingsmenu waar wij voor kiezen kost €32,50 en dat is z'n geld dubbel en dwars waard.

Het voorgerecht
Het voorgerecht bestaat uit lichtgerookte tamme eendenborst met gefrituurde rillette van de boutjes en daarbij verschillende bereidingen van biet.

Als je veel uit eten gaat is "verschillende bereidingen van biet" wel een beetje een angstgegner. De meeste koks vergeten namelijk nogal eens om smaak te geven aan al die verschillende bereidingen. Het voorgerecht is gegarneerd met gemarineerde witte biet, gekookte oerbiet, tapenade van biet, bieten-espuma en in bietensap gekookte tapiocaparels. En ze smaken allemaal heerlijk! Enig minpuntje is misschien dat het het kort frituren van rillette ook het in het eendenvlees aanwezige ganzenvet mee verwarmt. Dit geeft een beetje vreemd "dierlijk" smaakje aan het kubusvormige bitterballetje.

We drinken er een glas Chileense chardonnay bij uit Casablanca Valley, die ruimschoots voldoet aan de verwachtingen die je bij een hout gerijpte chardonnay uit één van de koudere streken in Chili mag hebben (luxe huiswijn per glas €4,95).

 

Het hoofdgerecht
Het hoofdgerecht is de momenteel erg populaire diamanthaas, een mals stukje vlees uit de schouder van een rund. De royale portie komt samen met bulgur met (diepvries-)doperwtjes, peterseliewortel en bosworteltjes. Het is zeer te waarderen dat er niet zuinig wordt gedaan met de hoeveelheid groente op het bord. De twee wortelbereidingen hadden warmer gemogen. De saus was heel lekker en dan is het dus snel te weinig, zo ook in dit geval. Ik denk te proeven dat het Nederlands rundvlees is en dat klopt. Bij navraag blijkt het in Nederland opgegroeide "Belgische blauwe" te zijn. Supermals maar het mist de marmering die je bij bijvoorbeeld Black Angus rund wel proeft. Dat maakt dat de smaak wat vlak wordt

We drinken hier een glas Californische Cabernet Sauvignon bij die uitstekend past bij ons hoofdgerecht (huiswijn, €3,95 per glas). De uiterst zorgvuldige kelner laat, net zoals hij dat eerder bij bij de witte wijn deed, ook deze eerst keurig voorproeven. Iets wat bij huiswijnen zeer ongebruikelijk is maar in dit geval wel heel aardig bedoeld.

Het nagerecht
Mijn vrouw neemt een zoet dessert en ik een bordje kaas. Bij het dessert is duidelijk de creatieve hand van de sous chef te herkennen. De presentatie van panna cotta, chocolademousse, caramelsaus met een zoute toets en geroosterde pindaatjes, met enige fantasie de ingrediënten van Snickers, is een speelse en smakelijke verwijzing naar de overbekende chocoladereep. Het kaasplankje is een beetje saai en heeft de kweeperencompote en veenbessen nodig om wat sfeer te krijgen. Hier zou een beetje durf met betrekking tot kaas keuze en rijpheid wel aan te raden zijn.

We krijgen een prima espresso aangeboden en de rekening bedraagt nog geen 80 euro. Ik blijf hiermee ruim onder het mijzelf opgelegde budget van 60- per persoon en dat vind ik een fijne bijkomstigheid.

 

Tenslotte
- Kunnen ze koken?
Wel zeker! Hier staan een paar vakbekwame kerels in de keuken.

Is het gezellig?
Dat ook. Het is lekker druk op deze vrijdagmiddag, in de zon, leuke mensen in de bediening en een prima entourage.

- Met wie ga ik hier de volgende keer eten?
Eight dient vele soorten publiek en is dus prima geschikt om zakelijk, of bijvoorbeeld met familie te eten. Je kunt er ook een hip feestje geven!

Fotograaf: Josh Walet
Grand Café Eight.'
Grand Café Eight

Een modern grandcafé, opgezet door 8 ondernemers.