Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

Schone schijn…

15 oktober 2014 - 15:46  •  John Kroes  •  reacties

Schone schijn…

Alphen aan den Rijn -

U kent haar vast wel, die engelse dame Miss Bucket (uitgesproken op zijn frans Boekee) met die man waar iedereen wel medelijden mee moet krijgen, maar ook van moet houden, Richard.

Ze doen mij denken aan mijn opa (Nico) en oma (Mina), beiden al vele jaren niet meer onder ons. Mina had geen rijbewijs dus zij werd rondgereden door Nico, die als een Richard uit gemelde televisieserie, hondsgetrouw de instructies opvolgde van Mina. Mina had altijd al de broek aan gehad in huis. Opa Nico had al jaren besloten maar niet te veel tegengas te geven om de lieve vrede in het gezin te bewaren. Wij als kleinkinderen wisten niet anders.

Oma altijd op de voorgrond en opa op de achtergrond die ingetogen zijn lot onderging. De stille kracht achter het gebeuren. Want eerlijk gezegd; zonder opa zou oma Mina ook niets zijn of ergens komen. Zoals achter een sterke man een sterke vrouw staat, kan het natuurlijk ook omgekeerd en zo was het.

Het was echter op een zondag dat ons opviel dat het toch wel erg mis was met opa. Terwijl oma in de tuin nog de hele familie gedag stond te zeggen was opa al ingestapt en weggereden zonder oma Mina. Waar was hij? Hij had de thuisreis al aanvaard maar had niet in de gaten dat Mina was achtergebleven. Opa verkeerde in de veronderstelling dat ze al was ingestapt. Niets aan de hand, oma ingeladen en halverwege opa onderschept en oma weer laten overstappen.

Wat bleek, opa was al een tijdje vergeetachtig. Niks aan de hand volgens Mina. Hoorde eenmaal bij het ouder worden toch? Niet aan toegeven. Echter, uiteindelijk was opa zo vergeetachtigdat hij moest worden opgenomen in een verzorgingshuis, Mina definitief achterlatend. Opa bleek volgens de toen gangbare opvatting 'aderverkalking' te hebben. Hij was 'kinds' zoals men dat toen in de volksmond noemde. Iets waar men liever niet over praatte. Wat er toen voor problemen ontstonden voor Mina en de kinderen zal ik u besparen.

Tegenwoordig is men veel opener over dementie. Twee weken geleden was ik gastspreker op een symposium over dementie in Amsterdam. In 2030 is dementie in al haar verschijningsvormen doodsoorzaak nummer 1 in Nederland. Een vroegtijdige diagnose is van het grootste belang. Waarom? Omdat bij een vroegtijdige diagnose het nog niet te laat is om je zaken goed te regelen en te voorkomen dat de partner en de kinderen met de problemen achter blijven.

Weten hoe? Kom naar één van de gratis informatiebijeenkomsten die wij dit najaar weer organiseren.

Waar en wanneer
23 oktober - Parktheater, Alphen aan den Rijn
5 novemberAardam Partycentrum, Ter Aar
20 november - Flora Theater, Boskoop            

Programma

19.30 – 20.00 uur

Ontvangst met koffie en thee

20.00 – 20.45 uur

Presentatie John Kroes

20.45 – 21.15 uur

Pauze met een drankje

21.15 – 22.00 uur

Vervolg presentatie en vragenronde

22.00 – 23.00 uur

Aangeklede borrel

Meld u nu aan!
Via onze website www.kroesenpartners.nl, per e-mail (notarissen@kroesenpartners.nl) of telefonisch op 0172 – 521 921

Fotograaf: Josh Walet
Kroes en Partners.'
Kroes en Partners

Een goede naam in de regio met veel vaste relaties & klanten.