Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

Robbels - Han de Jager

24 oktober 2014 - 15:03  •  Rob Buisman  •  reacties

Robbels - Han de Jager

Alphen aan den Rijn -

'Zelfredzaamheid en sociale ondersteuning...'
“Waar ik dat enorme vertrouwen op baseer? Kijk, die instanties hebben natuurlijk wel heldere toezeggingen moeten doen. Het gemeentebestuur laat zich echt niet voor de gek houden door wat vage beloftes. Bovendien sluit het verleggen van verantwoordelijkheden naar de gemeente prima aan bij ons coalitieakkoord 'Daadkracht Dichtbij'. In de toekomst wordt steeds vaker een beroep gedaan op zelfredzaamheid en sociale ondersteuning. Leuk of niet, de geldstroom uit de zorgkraan wordt smaller. Daarom moeten zorgbehoevende ouderen ook langer thuis blijven wonen, tot het moment dat de verzorging thuis duurder wordt dan in een zorginstelling. Maar met een beetje vrijwillige hulp van familie en buren kan dat moment heel lang worden uitgesteld.”

'Een kwestie van prioriteiten...'
“Wat zegt u? Dat de WMO helemaal niet over mensen gaat, maar over keiharde euro's? Tja, die kritiek heb ik vaker te horen gekregen. Wat wilt u dat ik daarover zeg? Als gemeente moeten we het ook met minder financiële middelen doen dan we graag zouden willen. Alleen belet ons dat niet om onze WMO-taken enthousiast en slagvaardig uit te voeren. Dat we daar de komende jaren mogelijk externe expertise voor in moeten huren, sluit ik op voorhand overigens niet uit. En ja, voor u erover begint, dat kost geld dat dus niet besteed kan worden aan de zorg zelf. Dat is nu eenmaal een kwestie van prioriteiten stellen. Zonder gedegen bestuur geen functionerende maatschappij, zeg ik altijd maar.” 

Lijkt me meer een kwestie van de invalshoek. Drankje?
“Graag. Het is zowel qua datum als qua tijdstip wellicht aan de vroege kant, maar u mag mij gerust een Nieuwjaars cocktail serveren. Eerst een scheutje Drambuie op de bodem van een champagneglas en daarna volschenken met prosecco.”

Symbolische keuze?
“Dat heeft u goed begrepen! Met ingang van 1 januari 2015 staat de gemeente namelijk voor een enorme uitdaging op WMO-gebied. Ik ga er echter vanuit dat de inwoners ons daarbij zullen helpen. We moeten het samen doen. Op uw gezondheid. Proost!”

Robbels worden elke vrijdag in herberg De Harmonie - in het oude centrum van Alphen aan den Rijn - opgetekend door Rob Buisman.
Elke overeenkomst met de werkelijkheid berust op toeval.

Fotograaf: Josh Walet