Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

Alweer vriendelijk

14 oktober 2011 - 11:36  •  Machiel van der Schoot  •  reacties

Alweer vriendelijk

Alphen aan den Rijn -

 

 

CULTUUR

De bestaande bibliotheek wordt gesloopt en de activiteiten worden verdeeld over kleinere vestigingen in de wijken en de dorpskernen Aarlanderveen en Zwammerdam. Fijn voor die mensen, die nog naar de bibliotheek gaan voor een leesboek. Dichterbij, goedkoper, geen auto nodig en prima te combineren met een school of een buurthuis.

Het streekarchief wordt gedigitaliseerd. Documenten kunnen vanuit huis worden opgevraagd, zoals elders al gebeurt. Originelen worden ondergebracht bij een opslagdrijf en de publieksfunctie blijft waar hij is, in het oude Raadhuis aan het Visserspark.

De muziekschool blijft ook aan het Visserspark. Geen problemen met geluid of parkeren. Een prachtig gebouw en al helemaal aangepast. 

De volksuniversiteit zit nu in het oude Raadhuis van Aarlanderveen aan de Raadhuisstraat. Een prima pand dat daar al meer dan honderd jaar staat. Tien jaar geleden zat er nog een groot accountantskantoor in, dus zo slecht kan het nu ineens niet zijn. Een beetje schilderen en we hebben er weer mooi monumentaal gebouw, dat er spic en span bij staat.

Voor een literair café en kunstenaars vinden we wel een oplossing. In het huidige stadskantoor is nog een zee van ruimte. Het schitterende Nutsgebouw heeft geen bestemming, we hebben de voormalige Bonifatiusschool en ik moet nog maar zien of de oude, ook monumentale, HBS echt omgebouwd wordt tot luxe appartementen. 

 

Zo hebben we geen nieuw gebouw van minstens 25 miljoen Euro nodig en het zorgt ervoor dat andere panden niet verpauperen. Moet je eens kijken wat je met zelfs maar met de rente extra voor cultuur kan doen! Het gaat om de inhoud en niet om de verpakking toch? 

  

DE LAGE ZIJDE

De gemeente heeft prachtige plannen gemaakt voor dit gebied. Helaas zijn we in een stevige crisis beland. Begrotingen kloppen niet meer, de huizenmarkt is ingestort en winkeliers verkopen minder. Daar kan niemand iets aan doen, maar we moeten wel bijsturen. Het biedt zelfs nieuwe kansen:

Het project wordt opgedeeld in kleinere stukken. Dat biedt mogelijkheden voor particulieren en lokale aannemers.

De gemeente let vooral op de openbare ruimte, maar laat de bebouwing, binnen redelijke grenzen natuurlijk, over aan de markt. Het levert een veel leuker en afwisselender stadsbeeld op en de ontwikkeling kan morgen starten.

De Lage Zijde wordt eigendom van Alphenaren zelf, en niet van een of ander beleggingsinstituut, dat niks met onze woonplaats heeft. De mensen worden weer trots op HUN stad.

De gezelligheid en de sfeer gaat groeien op de enige manier die mogelijk is: de mensen doen het zelf. Geen van bovenaf opgelegde éénheidsworst, maar een organisch groeiende stad. 

 

Positief en opbouwend. Ziet u wel dat ik het kan! Zullen weer vriendjes worden Hélène? We hoeven niet gelijk te zoenen, maar een beetje aardig zijn kan best. 

Een warme groet van

Machiel van der Schoot 

Fotograaf: Josh Walet
Machiel van der Schoot.'
Machiel van der Schoot

Ondernemer en blogger