Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

Robbels - Henk Jan Habermehl

14 november 2014 - 15:00  •  Rob Buisman  •  reacties

Robbels - Henk Jan Habermehl

Alphen aan den Rijn -

'Een fles jenever speelde een voorname rol..'
“Hoe het verhaal werkelijk in elkaar zit? Laat ik dan even in mijn ruim bemeten geheugen graven. Het gaat om de gevelsteen van de watertoren Prins Hendrikstraat, die in 1911 werd gebouwd. De 26 meter hoge toren - gebouwd door de Amsterdamsche Cement-ijzerfabriek Wittenburg naar een ontwerp van architect N. Biezeveld - stond aan de Oude Rijn, tegenover de Torenstraat. Bij de sloop in 1972, nodig vanwege verregaande corrosie aan binnen- en buitenzijde, was mij door de sloper toegezegd dat ik de gevelsteen voor de historische verzameling mocht behouden. Maar door een slinkse omkoopactie van de Cascarvieten, waarbij een fles jenever een voorname rol speelde, ging de granieten gevelsteen naar de carnavalsvereniging die de watertoren als verenigingssymbool hebben. Zoals ik al zei: schorriemorrie! Ha ha... Toch kon ik stiekem ook wel waardering opbrengen voor hun creativiteit.”

'Die krijg ik natuurlijk nooit meer los...'
“Wist je overigens dat de eerste watertoren in Alphen al in 1902 in de Hoorn werd gebouwd? Ook naar een ontwerp van N. Biezeveld, die zich had gespecialiseerd in het aanleggen van waterleidingen en het bouwen van watertorens. De toren in de Hoorn was 26,5 meter hoog en is gesloopt in 1958. Maar goed, ik dwaal lichtelijk af, hoewel dergelijke historische wetenswaardigheden mij eindeloos interesseren. Laat ik maar gewoon blij zijn dat ik een miniatuur van de gevelsteen heb gekregen. De echte is ingemetseld in het onderkomen van de Cascarvieten aan de Voorstraat. Die krijg ik natuurlijk nooit meer los. Maar die jenever komt wel op.”

Ongetwijfeld! Nu een ander drankje?
“Met een knipoog naar de gevelsteen wil ik wel een Stone Sour. Eén deel Amaretto, één deel Sweet & Sour Cocktail Mix en één deel jus d'orange. Zoet en zuur bij elkaar, dat past op dit moment het beste bij mijn stemming.”

Want?
“Het is zoet dat erkend wordt dat ik al die tijd eigenlijk recht had op die gevelsteen. En het is een beetje zuur dat ik 'm niet heb. Maar al met al stel ik de geste van de carnavalsvereniging toch op prijs. Voor mij hebben het drankje èn dat gebaar allebei een positieve nasmaak.”

Robbels worden elke vrijdag in herberg De Harmonie - in het oude centrum van Alphen aan den Rijn - opgetekend door Rob Buisman.
Elke overeenkomst met de werkelijkheid berust op toeval.

Fotograaf: Josh Walet