Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

Hij komt, Hij komt.. of toch niet ?

14 november 2014 - 12:12  •  Harry Slagter  •  reacties

Hij komt, Hij komt.. of toch niet ?

Alphen aan den Rijn -

Het is tenslotte niet niks wanneer je, als uitzondering op de regel, in je functie als katholiek ambtsdrager, eens positief in het nieuws komt wat betreft je omgang met de kleinsten onder ons en een gedeelte van de bevolking valt over je heen en maakt je het verwijt dat je als werkgever een soort van verpersoonlijking bent van het voormalig apartheidsregime in Zuid-Afrika. Ondanks het feit dat ik nog nooit één van zijn medewerkers heb horen klagen over de arbeidsvoorwaarden, dus zullen de primaire dan wel de secundaire omstandigheden wel in orde zijn en waarschijnlijk ook beter dan van de gemiddelde Oost-Europese tuinbouwmedewerker of medewerksters in de zorg, wordt hij weggezet als een slavendrijver.

Waar hebben ze het eigenlijk allemaal over? Je kan de tv niet aanzetten, en dan vooral de publieke omroep, met de politiek correcte grootverdieners van de Vara voorop, om direct geconfronteerd te worden met discussieprogramma’s waarbij voor en tegenstanders elkaar naar het leven staan. Alsof je midden in een uitzending van tourette on tour terecht bent gekomen. Zelfs het journaal maakt een reporter vrij om een heuse reportage te maken of er in de “Club van Sinterklaas” wel of geen Zwarte Pieten voorkomen. Alsof er in de wereld geen belangrijkere zaken spelen dan zo’n stompzinnige discussie en kostbare zendtijd aan te verspillen.

Als we dan toch non onderwerpen gaan aansnijden dan weet ik er ook nog wel een paar. Wat te denken van figuren als Billy Turf, Holle Bolle Gijs of Dikke Deur uit de kinderserie Pipo? Het is nu niet echt prettig voor de mensen die, door ziekte of genetische aanleg, regelmatig geconfronteerd worden met het stereotype beeld van een vraatzuchtige, luie, domme nietsnut. Dus laten we die strip of film figuren ook maar verbieden. De manier waarop steevast heksen worden uitgebeeld in sprookjesboeken, kan ik ook niet echt vlijend noemen voor hen die niet van een gangbare neus zijn voorzien en me voorstellen dat deze groep ook gebukt gaat en rijp is voor een vorm van geitenwollensokken hulp.

Hoeveel meisjes met rode haren zullen een jeugdtrauma opgelopen hebben door het liedje van Arne Jansen, begin jaren 70 waarin ze en bloc weggezet worden als hitsige vrouwen en door dit zelfde nummer ook nog eens te gebruiken als achtergrond muziek in de film “Turks Fruit“, het stempel mee te krijgen, makkelijk en goedkoop te zijn. Ruim 40 jaar na dato ook maar van de radio verbannen lijkt me.

Zo zijn er nog legio onderwerpen te bedenken waarbij we dezelfde discussie kunnen gaan voeren of iets wel of niet gevoelig ligt bij een klein deel van de bevolking. Naar mijn bescheiden mening totaal overbodig en alleen maar een voedingsbodem die leidt tot het innemen van extreme standpunten.

Maar goed, de discussies rondom de goedheiligman blijven doorgaan en de Burgemeester van Gouda, de stad waar de weldoener dit jaar zijn eerste voet op Nederlandse bodem zet, Milo Schoenmaker, deed nog eens een duit in het zakje door te verkondigen dat er gepaste maatregelen genomen zullen worden tijdens de intocht en er zelfs gewapende politie, incognito of verkleed als hulp Piet, zich onder het publiek, tijdens dit kinderfeest, mengen. Olie op het vuur gooien, lijkt me deze uitspraak in een stad waar toch al regelmatig problemen zijn.

Ik vraag me dan ook oprecht af of de Goede Sint wel voet aan wal gaat zetten of pas weer terug keert als hij en zijn medewerkers geen punt van discussie meer zijn. Het zou voor de organisatie heel vervelend zijn als er morgen duizenden kinderen tevergeefs staan te wachten aan de Rijnkade en de stoomboot, met aan boord de goedheiligman en zijn gevolg, alleen maar zien langvaren en kaptein Piet zonder te stoppen in Alphen of waar dan ook, volle kracht richting Spanje terug vaart.

Voor de kinderen heel vervelend en voor de middenstand de definitieve doodsklap maar heel begrijpelijk als hij besluit om terug te keren en we dit jaar helemaal geen Pieten meer te zien krijgen. Het zal mij benieuwen of hij komt of niet!

Fotograaf: Josh Walet