Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

Inge Prins: een verwend studietrutje

21 oktober 2011 - 13:43  •  Machiel van der Schoot  •  reacties

Inge Prins: een verwend studietrutje

Alphen aan den Rijn -

Wat waren ze blij toen uiteindelijk alles toch nog redelijk op zijn pootjes was terecht gekomen. OK, het plan van een vijver in de tuin hadden ze laten vallen. De kast, die mevrouw had zien staan in de winkel en die ze zo graag wilde hebben, kwam er niet. Het vakantiegeld zouden ze gebruiken om zelf te behangen en vloerbedekking te leggen. Ik zou zelf een goedkopere keuken en laminaat hebben genomen, maar het was hun geld en huis, nietwaar? Al met al toch knap hoe ze de eindjes aan elkaar hadden weten te knopen.

Nu had die familie Prins een dochter. Type studietrutje zeg maar. Hoge cijfers, kleine tietjes, nog nooit gezoend en altijd stilletjes in de klas. Laten we haar Inge noemen, Inge Prins dus. Thuis had ze wel een grote bek. Ze wist het altijd beter en ze vond haar ouders, die niet op het Atheneum hadden gezeten, maar dom.

Nog nooit een cent verdiend, ging zij wel eens even vertellen hoe het anders moest.  De lampen die haar moeder had uitgezocht vond ze onnodig, het grasveldje dat haar vader wilde, was te duur om te onderhouden. Overal had ze commentaar op. 

Zij zou het wel eens beter doen. Ze maakte een “tegenbegroting”, zoals ze het noemde. Een simpel lijstje met dingen die zij niet wilde en of juist wel wilde. Meer kunst moest er aan de muur komen. “Kindje, maar we hebben al zoveel schilderijen”, probeerde haar moeder nog, maar niks hielp. "En pluche wil ik, pluche stoelen!" Inge liep als een verwende puber door het huis te stampen.

Toen werd haar vader het zat. “Ben je nou helemaal van de pot gerukt?” schreeuwde hij. “Je moeder en ik liggen krom om de rente, de NUON, de auto, jouw school en het eten te betalen en jij gaat hier lopen commanderen? Jouw moeder mag ook wel eens iets voor haar zelf kopen! Zorg eerst maar eens dat je het grotere geheel leert zien, wat weet jij nou van geld?”

Razend was hij. Zijn vader was vroeger boer geweest en met veel plezier herhaalde hij wat die wel eens zei: “zelfs de stront die je schijt is niet van jou!”

Er zijn versies van deze geschiedenis, waarbij Inge later de politiek inging. Welke partij het was vertelt het verhaal niet. Laten we zeggen D66.

 

Machiel van der Schoot

 

P.S. voor wie het nog niet wist: D66 heeft in Alphen aan den Rijn met veel poeha een "tegenbegroting" gelanceerd. Een lullig lijstje met een paar totaal uit het verband gerukte postjes er op.

  

Fotograaf: Josh Walet
Machiel van der Schoot.'
Machiel van der Schoot

Ondernemer en blogger