Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

Democratie of Vliegwiel?

23 oktober 2011 - 14:04  •  Reinder Koornstra  •  reacties

Democratie of Vliegwiel?

Alphen aan den Rijn -

Iedereen weet wel wat een vliegwiel is. Zo'n groot, megazwaar rad dat schijnbaar eindeloos blijft draaien zonder dat iemand iets hoeft te doen. Nou, dat laatste lijkt alleen maar zo. Ook een vliegwiel heeft regelmatig een zetje nodig om op toeren te blijven. Maar ook dan, en iedereen die er wel eens ééntje heeft vastgehouden kent het, zo'n vliegwiel is niet zo gemakkelijk in een andere richting te draaien.
Medeburgers, als ik ons ambtenaren apparaat zie werken, dringt zich de vergelijking met dat vliegwiel snel op. Dat, wat de 'ambtelijke molens' wordt genoemd, draait rustig in het eigen tempo door, ook als het niet wordt aangedreven. En het ambtenarencorps blijft ook strak en stijf de eens ingeslagen richting aanhouden. Onveranderlijk, stijfkoppig en standvastig, precies wat wij burgers van onze ambtenaren verwachten. Wijlen Gerard Meereboer zei altijd dat het met de meeste dingen in het Stadhuis wel vanzelf goed kwam, en dat het voldoende was als de politiek er af en toe een slinger aan gaf, en de richting aanpaste. Hij had gelijk, in een tijd dat ook in Alphen aan den Rijn de bomen tot de hemel leken te groeien, en er in wezen voor van alles en nog wat geld was. Doordat alles kon, en het ambtelijke vliegwiel weinig weerstand ondervond, was het nauwelijks nodig die extra zetjes te geven, en de hele gemeente was zo tevreden met zichzelf, dat verandering van richting nauwelijks interessant leek. Sturing, door het college, leek nauwelijks nodig, extra initiatieven waren, op basis van de megalomane plannen uit de jaren negentig, de eerste twintig jaar nauwelijks nodig. Het politieke proces, zowel in de gemeenteraad als bij de Alphense kiezers, leek een overbodige formaliteit te worden. Het ambtelijke vliegwiel kon het allemaal zelf wel af. Onze locale democratie had zichzelf gereduceerd tot een praatclubje. Democratie werd veranderd in een vliegwiel.

Toen de financiële crisis een feit werd, ook in onze gemeente, wist de gemeenteraad niets beters te doen dan onderling ruzie te maken, terwijl het college de weg volledig kwijt raakt. Enfin, medeburgers, dat heeft ons het wachtgeld van een burgemeester en twee wethouders gekost, zoals U allemaal weet. Onze Bas heeft de zaak weer in het gareel gekregen, maar het politieke vuur is nog ver te zoeken zoals U in Minerva's nieuwste column kunt lezen. Intussen is Khadaffi dood, er heerst een ongekende crisissfeer rond de Euro (en de EG als geheel) en zelfs onze pensioenen zijn in gevaar. Maar de gemeenteraad van Alphen aan den Rijn debatteert donderdag over de begroting alsof er allemaal niets aan de hand is. Business as usual, blijkbaar. Natuurlijk zijn er ook 'belangrijke' beslissingen te nemen, zoals 'Wat te doen met 10 miljoen!' Nee, niet de hele 10 miljoen (guldens), maar het bijna half miljoen dat U, medeburgers, eigenlijk wilde besteden aan een ijsbaan! De vaste, overdekte baan kon niet, de semi-permanente baan werd opgeschort, en nu is het idee blijkbaar helemaal opgegeven en moet er een andere bestemming worden gevonden. Ik zou zeggen, stop het maar in de armoedepot, want met onze minstbedeelde medeburgers gaat het alleen maar slechter.

Medeburgers, ik heb U in een voorgaand blog al geschetst dat er praktisch NIETS doorgaat van de mooie plannen die jarenlang binnen ons ambtelijke vliegwiel zijn ontwikkeld. Maar zolang iedereen in de Alphense politiek alleen maar toekijkt, en meepraat, blijft dat vliegwiel, rustig doordraaiend, plannen afscheiden die NIETS meer met de huidige situatie, en de huidige mogelijkheden, van doen hebben. Het lijkt erop dat onze volksvertegenwoordigers verlamd zijn door de streep die de realiteit door eerdere raadsbesluiten zette. In plaats van zelf duidelijke strepen te zetten, nieuw beleid te ontwikkelen en harde besluiten te nemen, lijkt het merendeel van onze raadsleden al die veranderingen helemaal niet aan te kunnen. Ze verstijven op hun raadszetel, en blijven vasthouden aan de ene draad die hen nog op de been houdt, de 130 Nuon miljoenen.
Daarmee lijkt het gros het politieke leven te willen rekken tot er eind 2013 verkiezingen worden gehouden voor de nieuwe fusie gemeente. We weten dat al dat NUON geld absoluut onvoldoende is om de zo gewenste Grote Bypass te betalen, maar het vliegwiel blijft ook bij dit plan gewoon doordraaien. Er is ooit bedacht dat Alphen een Cultuurhuis nodig had, terwijl Alphen daar helemaal geen geld voor had. Dat geld is vervolgens op slinkse wijze uit die NUON pot gereserveerd, en dat onderwerp staat nu donderdag op de agenda. Hoewel, medeburgers, letterlijk ALLES aan onze Lage Zijde met vraagtekens is omgeven, zegt het vliegwiel dat de raad wel even EUR 24.366.913,– moet vrijmaken uit UW NUON pot, om met dit onvoorstelbaar grote bedrag een onnodig groot Cultuurpaleis uit de klei te stampen. En als ik het goed heb, zal die gemeenteraad zich in meerderheid weer als makke schapen achter dit aloude plan scharen. We komen duizenden huizen tekort om onze jeugd hun gerechtvaardigde plaats te geven in onze gemeente, huurhuizen én koopwoningen, maar het college weet niet beter te doen dan dat gemeenschapsgeld aan een politieke hobby van onze Sociaal Democraten te besteden.

Beste medeburgers, welke politicus gaat nu eens het eigenbelang en het partijbelang opzij zetten voor het gemeentebelang, en dat vliegwiel stoppen, een andere koers inzetten, en het weer op gang brengen? Wat kan de rol van de tegenbegroting van D'66 in dit verband betekenen? Want door de inertie van de gemeenteraad lijkt het ambtelijke vliegwiel belangrijker dan de wereld eromheen. En belangrijker dan de democratie zelf. Dat, beste medeburgers, stemt mij uitermate droevig.

Fotograaf: Josh Walet