Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

MINERVA De verkeerde vraag

6 februari 2015 - 15:03  •  Eveline J. Verhoeve  •  reacties

MINERVA De verkeerde vraag

Alphen aan den Rijn -

Even een andere vraag.
Bent u voor of tegen hoogbouw? Tegen? Mooi, dan slopen we heel Ridderveld. We bouwen mooi niks aan de Lage Zijde, daar blijft het gewoon een gesloopt zooitje. En de Stationsomgeving blijft braak liggen.
Dit is het schoolvoorbeeld van een verkeerd gestelde vraag.
Want, natuurlijk gaan we Ridderveld niet slopen. En natuurlijk zorgen we dat het Thorbeckeplein bewoonbaar wordt. En bij het Station wordt een torenflat gebouwd. Maar dan is er wel genoeg hoogbouw en 'we' willen misschien wel meer leuke eengezinswoningen.

Bent u voor of tegen koopzondag... Dat is dus de verkeerde vraag.
Net als bij hoogbouw gaat het er namelijk helemaal niet om of u voor of tegen bent. Waar het om gaat, is hoe vaak er een koopzondag moet worden toegestaan door de Alphense gemeenteraad. En dat is een hele andere vraag!
Onder die vraag ligt een bureaucratische, paternalistische en religieuze benadering van het fenomeen koopzondag. De bottom line is dat de gemeenteraad bepaalt wanneer welke winkel open mag.

In de gezondheidszorg zijn ploegendiensten normaal. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld beveiligers, storingsdiensten en horecamedewerkers. Als je zo'n beroep kiest, weet je dat je ingeroosterd wordt voor avondwerk, nachtwerk en weekend- en zondagsdiensten.
Er is geen enkele socialistische of religieuze politieke partij die serieus overweegt om dit soort bedrijven en organisaties te dwingen om op zondag helemaal gesloten te zijn. Sterker nog: de dominee en meneer pastoor werken altijd op zondag!

En daarom kan de Alphense gemeenteraad in maart maar één correct besluit nemen.
En dat is de bal bij de winkeliers leggen. Laat hen zelf uitmaken wanneer ze open zijn.
Wellicht krijgen we dan in Alphen-Stad wél gezellige koopzondagen met allerlei activiteiten. Hoeven er geen ingewikkelde vrijstellingen voor tuincentra en de woonboulevard te worden bedacht. Zijn de supermarkten in de wijkwinkelcentra allemaal op zondagmiddag open. En genieten de winkeliers in de dorpen op zondag van hun zondagsrust.
Of, de gemeenteraad doet wat ze wel vaker doet: zich bemoeien met zaken die haar eigenlijk helemaal niet aangaat. Maar het is het straks wel de ondernemer die met de gebakken peren zit, niet de plaatselijke politiek.

Fotograaf: Josh Walet