Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

Meer met minder

27 oktober 2011 - 15:18  •  Machiel van der Schoot  •  reacties

Meer met minder

Alphen aan den Rijn -

Alphen heeft ook nu nog reserves, maar het kan snel gaan. Een paar grote projecten, een stropje hier of daar, instortende markten, dalende grondprijzen, noem maar op. 

Laten we er eens van uit gaan dat we nu het nog kan een beetje pas op de plaats maken. Even geen cultuurhuis. Ik schrijf bewust een beetje. Het leven komt niet tot stilstand en we moeten blijven geloven in de veerkracht van mens en samenleving. Maar zoals het Nibud gezinnen adviseert om met minder geld toch leuke dingen te blijven doen, heb ik ook iets voor Alphen aan den Rijn. Het is echt leuk.

De gemeente wil graag hoger opgeleiden binnenhalen. Daarbij wordt gedacht aan een HBO-opleiding of misschien wel een afdeling van een universiteit. De Lage Zijde moet opknapt worden en de 2 oevers ieder met hun centrum moeten verbonden worden.  Er wordt wel eens gedacht aan nog een brug, in de buurt van het Thorbeckeplein, zodat winkelende en uitgaande mensen rondjes kunnen lopen. Plannen, die niet of nauwelijks haalbaar lijken, maar in de basis wel goed zijn.

Wat dacht u van het volgende? Goedkoper ook nog eens snel uitvoerbaar.

Bij het station gaan we woningen en kamers bouwen voor studenten uit Leiden. Het is maar 12 minuten naar de campus bij station Lammeschans. Voor veel studenten en ouders is wonen in Alphen aantrekkelijker en goedkoper dan welke kamer ook in de stad. Het zijn goedkope en courante woningen, zodat het voor ontwikkelaars, huurder en kopers interessante mogelijkheden biedt.   

Studenten beginnen tegenwoordig vaak al tijdens hun studie een bedrijfje. Faciliteer dat, eventueel samen met de VOA die ook zoiets wil gaan doen. Zo blijven ze hier en ontstaat er nieuwe werkgelegenheid. Het is ook vlak bij kennisbedrijven zoals  Kluwer, Frames, BDO, LaGro, Grant Thornton en het gemeentehuis.

Maak de route van het station naar het centrum wat gezelliger. Graaf het oude kanaaltje vanaf de Julianastraat naar het station weer open, niet om te varen, maar gewoon als een gezellig slootje, dat je automatisch naar het centrum leidt.

Trek het pad langs de Rijn vanaf het Schoutenhuis door naar restaurant Trots bij de Alphense brug. Hele stukken liggen er al en de meeste horeca in de Julianastraat zal graag meedoen. Desnoods leg je een plankier aan over de zijkant van het water waar het niet kan. Makkelijke en veilig. Bij alle moderne sluizen hebben ze ook zoiets. Doe hetzelfde vanaf de Rijnkade (bij Proto) tot aan het Thorbeckeplein. 

Laat vandaar, vanuit een inham aan de Kromme Aar, een pontje naar de overkant varen, waar het omloopkanaal begint.  Het kan in deze tijd helemaal automatisch, dus zonder bemanning en eventueel bewaakt vanuit de centrale bruggenpost.

Voila! Voor slechts een fractie van de kosten van alle plannen, hebben we hoog opgeleiden, werkgelegenheid, kan je mooie rondjes lopen in het centrum en is de oude Rijn terug in het stadsbeeld.  Grote stukken van de Stad van Morgen, staan zijn in 2013 al klaar! 

Voor nog veel meer ideeën, mag je altijd bellen.

Machiel van der Schoot

0654701997 

 

Fotograaf: Josh Walet
Machiel van der Schoot.'
Machiel van der Schoot

Ondernemer en blogger