Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

Mening van Mell: Orde op het plein

16 maart 2015 - 09:31  •  Sander Mell  •  reacties

Mening van Mell: Orde op het plein

Alphen aan den Rijn -

De Herenhof is zijn plek. Voor de ingang van de C1000 om precies te zijn. Met zijn rode muts met een bolletje erop en straatkranten in zijn hand. Geen fratsen.

Opeens verschijnen er artikelen over de Herenhof. Misschien wel het meest saaie en rustige winkelcentrum van Alphen aan den Rijn.

Tot twee jaar geleden heb ik er met plezier gewoond, geen vuiltje aan de lucht. Het enige spektakel in de buurt was het stelen van mijn fiets met regelmaat. Na de schietpartij en ontdekkingen van illegale tuincentra staat het winkelcentrum weer in the spotlights. Deze keer betreft de fietsers.

Winkeliers klagen over het gevaar van tweewielers, botsingen en gevaarlijke situaties. De weg naar de parkeerplaatsen (waar fietsers, auto`s en vrachtwagens samenvoegen en elkaar moeten ontwijken) maakt ze niet uit. Maar het plein waar men over fietst, daar mist men controle.

Er liep beveiliging rond en er werden boetes en waarschuwingen voor uitgedeeld. Zijn deze regels vervaagd en waar zijn de handhavers van de orde nu? Waarom mag men hier wel/niet fietsen en hoe zit het met andere delen van Alphen? Bijvoorbeeld de Julianastraat.

Zaterdag deed ik weer boodschappen, kocht een krantje bij de man met de rode muts, keek verbaasd dat de man met accordeon muntjes in zijn koffer had en liep vrolijk naar de auto. Na een paar fietsers ontwijkt te hebben, parkeerde ik de winkelwagen terug in de rij en zei de straatverkoper wederom gedag. Vriendelijkheid en respect. Niets minder dan dat. Is de beste man het niet zat na al die jaren, tijd voor een nieuwe uitdaging?

Ik zag het voor me dat hij daar liep over het plein van de Herenhof. In zijn nieuwe outfit. Praatjes maken met regelmatige bezoekers. Met fietsers die hij verzoekt af te stappen. Hij kijkt tevreden, geeft mensen een high five die afstappen. De winkeliers zijn blij dat ze hem hebben voorgesteld als nieuwe beveiliger.

Er is rust op het plein.

Althans, meestal rust. De man met de accordeon zit er nog steeds.

Wordt dit het volgende artikel over de Herenhof?

Fotograaf: Josh Walet