Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

Waterschapsverkiezingen

16 maart 2015 - 12:54  •  Jaap Hekkema  •  reacties

Waterschapsverkiezingen

Alphen aan den Rijn -

Bijna 8 eeuwen geleden is als eerste het Hoogheemraadschap Rijnland opgericht. Het zal niet voor niets geweest zijn. Holland was toen voor een groot deel een zompig, drassig en bijna onbegaanbaar gebied. De graaf, de landheren en boeren hadden er het grootste belang bij om het water te reguleren. De gewone burgerij profiteerde daar ook van.

De Dijkgraaf en de Heemraden vormen tot op de huidige dag het Bestuur. Misschien niet altijd democratisch maar met kennis van zaken. Er werden dijken en landscheidingen aangelegd. Er zullen vaak genoeg verkeerde beslissingen gevallen zijn maar dan wel in het eigen belang. Het afgraven van alle veen in Noord- en Zuid-Holland zorgde voor een uitgestrekt plassengebied maar dat was een enorm economisch belang. Het vervolgens droogmaken en inpolderen is iets waardoor we in de hele wereld beroemd zijn geworden. Denk aan onze omgeving, de polders van Aarlanderveen, Hazerswoude en als klapstuk de Vierambachtspolder. Ons beroemde Groene Hart. Ook de Haarlemmermeerpolder in de 19de eeuw waar een broer van mijn grootvader als grondwerker bij de drooglegging volgens mijn moeder (haar oom) 's nachts in een vochtig tentje een hevige longontsteking opliep waar hij aan overleed. En natuurlijk zijn er behoorlijke steken gevallen. Aan grote natuurrampen kun je niet altijd voldoende weerstand bieden. De St. Elizabethsvloed in 1421 of de watersnoodramp in januari 1953. Reden waardoor Machiel van der Schoot mij, ergens in een column, weinig historisch besef toedichtte wat nogal denigrerend bij mij over kwam. Zijn thuisland Werkendam was in het geding. Daar had het Heemraadschap beter moeten ingrijpen. De Deltawerken naderhand zijn het bewijs van goed vakmanschap en zorgen er nog steeds voor dat we droge voeten houden.

De reden van dit schrijven is niet omdat ik het zo goed weet maar veel meer omdat ik vind dat de Haagse politiek zich niet met Waterschappen moet bemoeien. Daar zijn de kenners voor en dan bedoel ik niet de oude boeren en landheren die al eeuwenlang hun vaste plek hebben in de Besturen. Nee, de beurt moet zijn aan de echte deskundigen op het gebied van milieu, waterbeheersing en vooral schoon water. Een politieke Tweede Kamer kneus kan daar niet over oordelen.

Waterschapsverkiezing zou niet aan een politieke partij gebonden moeten zijn maar in dit verband zou GroenLinks een goede keuze kunnen zijn. Rechts mag van mij ook als het maar Groen is. Ik ben niet links maar zij ijveren er wel voor dat het onzinnige plan van een asfaltweg door het Zaanse Rietveld van Boskoop tot de N11 van tafel geveegd wordt. Ik ben dus ook Groen, maar niet direct politiek Groen.

Toevallig heb ik in mijn familiegeschiedenis heel wat Dijkgraven, Ingelanden, Hoogheemraden en Zijlvesten gevonden. Ik kom dus uit een goed nest.

Stemmen dus, maar niet op de Provinciale Staten want dat is volkomen overbodig, die verbieden alleen maar en kiezen een stelletje afgedankte Eerste kamerleden.

Fotograaf: Josh Walet