Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

Griezelverhaal

28 oktober 2011 - 18:39  •  Machiel van der Schoot  •  reacties

Griezelverhaal

Alphen aan den Rijn -

Op een dag stierf de achter-achter-achter-kleinzoon van de koning zonder kinderen. Er kwam iemand van buitenaf op de troon. Die vond zijn paleisje maar niks. Hij wilde iets moois en duurs, met paarden en tuinen. Hij begreep dat hij daar niet mee aan hoefde te komen en bedacht een sluw plan. “Oudsten, jullie hebben het druk genoeg en iedere keer moet je uitleggen waarvoor de mensen moeten betalen. Als we nou het totaal van vorig jaar nemen, dan scheelt dat een hoop gedoe. In plaats van allerlei verschillende bedragen, betalen de mensen gewoon één bedrag en dat noemen we dan belasting en we laten het werk doen door ambtenaren. Bij iedere winkel zetten we er eentje neer en die int ter plaatse een percentage van de aankoop voor het algemene nut.”  Iedereen trapte erin. Het leek eerlijk en simpel en het was in het begin niet eens duurder. 

De nieuwe koning ging echter bezuinigen op de weeshuizen. Zo kon hij zelf meer uitgeven. Het jaar daarop vertelde hij dat er extra geld nodig was voor die arme kinderen. Elk jaar een andere smoes. Intussen werd de belasting steeds hoger. Op een dag pikten de mensen het niet meer. Een brood kostte een halve florijn, maar aan die belastingvent bij de uitgang moest je hetzelfde bedrag nog een keer dokken. 

De koning riep de oudsten weer bij elkaar. “We gaan democratiseren” zei hij.  “Ik heb ministers nodig, wethouders, burgemeesters, een 2e kamer en gemeenteraden. Jullie zijn de eerste kandidaten. Je krijgt een prima salaris, wachtgeldregeling en andere arbeidsvoorwaarden. Voor niks gaat de zon op, nietwaar? Je moet me wel helpen iets uit te leggen. Het is in jullie eigen belang. Het valt nu teveel op hoe hoog de belasting is. 

In de winkels gaan we de belasting niet meer apart heffen. Eén kassa voor alles. We halveren de belasting en de andere helft noemen we BTW, accijns of BPM. Die halen we later bij de winkelier op. Tegelijkertijd introduceren we het begrip bruto en netto. Bij de bazen halen we 40% van het loon af. Het is even mopperen, maar in de winkels is het goedkoper en snel genoeg weten de mensen niet beter. Dan kijken ze alleen nog naar netto en zien ze niet meer hoeveel er naar ons gaat.

Het plan werkte. De koning en de politici kregen scheepsladingen geld binnen en deden er mee wat ze zelf wilden. En de mensen? Die hadden niet meer door dat ze 70% belasting en andere heffingen betaalden. Ze vonden het wel goed, ze hadden inmiddels TV met 100 kanalen. Volop cultuur met Idols en Voice of Holland en dan "kregen" ze ook nog eens een mooi cultuurhuis van de politici. 

Machiel van der Schoot 

 

P.S. Zouden we de uitgaven van Nederland en Alphen ook pikken, als we ons loon bruto in handen zouden krijgen en daarna zelf belasting zouden moeten betalen? Hoe zou het zijn als we in de winkel 2x zouden moeten pinnen. Eén keer voor de spullen en nog één keer voor de belasting? 

Fotograaf: Josh Walet
Tags: belasting
Machiel van der Schoot.'
Machiel van der Schoot

Ondernemer en blogger