Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

Ervaring met gezondheidszorg

24 maart 2015 - 11:25  •  Theo Markwat  •  reacties

Ervaring met gezondheidszorg

Alphen aan den Rijn -

Nu kon mijn moeder op 10 maart niet meer lopen door haar ziekte. Thuiszorgorganisatie IZO heeft hier best snel een oplossing voor bedacht door mijn moeder 's nachts en 's morgens hulp te bieden. Echter voor 's middags en het begin van de avond waren geen mogelijkheden in verband met het budget.

Dit moesten wij, als kinderen, maar doen. Een probleem? Nee, met passen en meten zijn daar oplossingen voor. Is ook geen probleem.

Nu ken ik iemand die werkt in verpleeghuis Oudshoorn. Dit verpleeghuis is jaren geleden samen met ziekenhuis Rijnoord opgegaan in zorggroep Rijnland. Zorggroep Rijnland is vorig jaar gefuseerd met het Diaconesse ziekenhuis in Leiden en heeft haar naam gewijzigd in Alrijne. Echter daar vond men dat al het briefpapier, enveloppen ect. meteen gewijzigd moesten worden in de nieuwe naam. Zelfs alle medewerkers kregen stickers die zij op hun naambatch moesten plakken over de naam Rijnland Zorggroep met de nieuwe naam Alrijne.

Die persoon die ik ken, die werkt in Oudshoorn, heeft een leiding evende, ik noem haar even M. Die gaat met vakantie maar zegt niet wie haar vervanger is, dus mijn kennis weet niet wie zij moet consulteren als zij vragen heeft over een patïent. Ze weet alleen dat de leidinggevende van M. mevrouw B. is, maar die is weer geen eindverantwoordelijke. Wie de eindverantwoordelijke is van Oudshoorn is haar onbekend, terwijl zij toch al enkele jaren in Oudshoorn werkt.

Ikzelf heb twee jaar geleden een klaplong gehad en ben een ambulance naar Leiderdorp gebracht en heb de rekening hiervan gezien. Bijna 1000 euro. Mijn auto rijd 1 op 11, maar dan kom ik echt niet in de buurt van 1000 euro. 100 euro had meer op z'n plaats geweest. Mijn collega is afgelopen week geopereerd aan zijn kransslagader. Eerst van Leiderdorp naar het LUMC en 's nachts weer naar Leiderdorp met de ambulance want Leiderdorp ligt goedkoper. Alsof die ambulance gratis is.

Ik ben boos. Boos, want er is geen geld voor de patïenten van mijn kennis in Oudshoorn, er is geen geld voor complete opvang van mijn moeder. Maar is wel geld voor nieuw briefpapier en stickers voor naambatches. En voor extreme kosten voor een ambulance.

De gezondheidszorg moet echt op de schop. Managers eruit en geld gebruiken voor de echte zieken. En niet voor stickertjes.

Fotograaf: Josh Walet