Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

Reageren tegen de SGP: het lijkt stoer maar is laf

25 april 2015 - 12:38  •  Machiel van der Schoot  •  reacties

Reageren tegen de SGP: het lijkt stoer maar is laf

Alphen aan den Rijn - Hans en zijn partij, de SGP, komen uit de orthodox protestants Christelijke hoek. Zij vinden dat de zondag de dag des Heeren is en dat die dag bedoeld is om eens afstand te nemen van aardse zaken. Dan passen geen zakelijke activiteiten of grote evenementen volgens de SGP.

Daar kan je het mee eens zijn of niet. Dat mag je in Nederland gelukkig ook zeggen of schrijven. De hele dag door ventileren mensen, instanties of groeperingen hun mening op TV, radio of Facebook, in kranten, advertenties en mailtjes. Vaak tenenkrommend of stevig tegen het zere been. Echter nooit hoor je zulke agressieve reacties als wanneer er iets uit de hoek van de kerken komt.

Het lijkt wel een wedstrijd, wie er het grofste of hardste durft te reageren op Facebook en andere platforms. Zelfs argumenten, dat religie / de SGP de oorzaak van alle oorlogen is, worden aangevoerd, terwijl het hier gaat om een lokaal hardloopwedstrijdje waaraan een partij geen 2.500 Euro wil subsidiëren. Geen eigenbelang, geen oneerlijke argumenten, maar een afwijkende geluid in een debat, in een vrij land, waar de meerderheid toch wel voor het evenement is. 

Zal ik ook eens wat ongenuanceerds zeggen? Kijken hoe hier op gereageerd wordt: 

Alsof uit de hoek van de SP en de communisten niet miljoenen mensen in Rusland en Cambodja zijn afgeslacht. Alsof uit de hoek van de VVD en de kapitalisten geen miljoenen de dood in zijn gejaagd met kinderarbeid, slavernij, onderdrukking en oorlogen om land of olie. Alsof uit de hoek van de PVV en de nationaal socialisten geen gaskamers hebben bestaan. Alsof de Moslims zulke lieverdjes zijn. Alsof de Turken geen genocide onder Armeniërs hebben gepleegd. 

Ik hoor u al zeggen "nou,nou: je mag niet iedereen over één kam scheren", "er zijn ook goede Moslims", "de PVV of de SP van nu is iets heel anders". Prima, prima, maar waarom dan wel die argumenten tegen de kerk en de SGP gebruiken?

Ik blijf het raar vinden, dat de ene groepering, de “zwarte kousen” zoveel agressie ontmoet, terwijl een andere groepering, de “geitenwollen sokken”, die ons ook hun overtuiging probeert op te leggen, hooguit wat meewarig wordt nagekeken. Groen Links bleef deze week in de gemeenteraad als enige tegen de kap van een aantal bomen, ook na een duidelijke uitleg door wethouder Hoekstra. Nogmaals, hun goed recht, maar waarom hoor ik daar dan niemand over? Waarom daar geen tientallen haat-reacties of belachelijkmakingen?

Ik weet het niet en snap het niet. Of zou het zo zijn, dat Christelijke kerkmensen, misschien wel ouderwets, onbuigzaam en conservatief zijn, maar tegelijkertijd lang niet zo agressief als Moslims, dierenactivisten, krakers en  rechtse ultra’s zijn? Dat het wel heel makkelijk is om stoer te doen tegen de SGP en kerken?

Ik nodig iedereen uit, die nu een grote bek heeft, dat ook eens te doen tegen andere groeperingen, waar je het niet mee eens bent. Die zijn er zat. Kijken of je dan nog zo flink bent! Uiteraard net zo ongenuanceerd als tegen de SGP. Of... schreeuw voortaan gewoon wat minder dom. 

Fotograaf: Alphens.nl