Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

Romeinen langs de Limes

30 mei 2015 - 10:05  •  Archeon  •  reacties

Romeinen langs de Limes

Alphen aan den Rijn -

De Romeinse soldaten zijn onderweg van Nigrum Pullum naar Albanianae. Zij marcheren over de weg langs de rivier van het ene castellum naar het andere. Beide Romeinse forten liggen namelijk langs de Oude Rijn. Tussen de forten zijn wachttorens gebouwd. De castella en de wachttorens vormen zo een uitstekende grensbewaking. Aan de zuidkant heersen de Romeinen, ten noorden van de rivier wonen de Friezen.

Nu is niets wat het lijkt en dat geldt ook voor de Romeinse Limes, de oude Romeinse grens. Voor de een is de grens zo lek als een mandje om goederen te smokkelen. De ander spreekt liever over gereguleerde handel, waarbij godenbeeldjes en munten tot ver in het Friese gebied worden verkocht.

Nigrum Pullum heet tegenwoordig Zwammerdam en Albanianae is Alphen aan den Rijn. In beide plaatsen is bij grote opgravingen een castellum gevonden. Het oudste houten fort lag onder het Rijnplein en is gebouwd rond het jaar 40. Rond het jaar 47 werd het Zwammerdamse fort op het huidige terrein van de Hooge Burch gebouwd.

Bij beide castella hoort een haven. In Zwammerdam zijn zes schepen opgegraven. Drie vissersboten en drie binnenvaartschepen. Een van de drie binnenvaartschepen is nagebouwd en is te zien in Archeon.

Het schip in Archeon is een replica van de Zwammerdam 6. Het origineel ligt in een museum in Lelystad.  Archeon wil de schepen van Zwammerdam graag naar een nieuw nationaal scheepvaartmuseum in Alphen aan den Rijn halen.

De replica is erg belangrijk als educatief middel. Want: in tegenstelling tot bij de originelen mag iedereen in, op en aan de replica zitten. Daarmee krijgen vooral de schoolkinderen een veel beter idee van hoe zo’n binnenvaartschip er ‘in het echt’ uit ziet.

De Zwammerdam 6 moet dringend worden gerestaureerd. Na vele jaren dienst, moeten veel onderdelen worden vervangen. Het gaat dan om veel hoogwaardig eikenhout en bijvoorbeeld 10 cm lange Romeinse spijkers. Daarvoor is veel geld nodig. Archeon is een actie crowdfunding begonnen waar iedereen een – al is het nog zo’n kleine – bijdrage aan kan leveren. Kom aan boord bij de Romeinen en schenk ook een bedrag via www.voordekunst.nl/komaanboordbijderomeinen

Fotograaf: Josh Walet
Archeon.'
Archeon

In het Archeon beleef je zelf de geschiedenis.