Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

Stennis met Dennis - De Ridderhof moet plat

10 november 2011 - 23:35  •  Dennis Captein  •  reacties

Stennis met Dennis - De Ridderhof moet plat

Alphen aan den Rijn -

Een goed initiatief. Hoewel ik mijn boodschappen doorgaans zuidelijker haal, ga ik sindsdien toch frequent naar de Ridderhof.

Dit is wat ik vind.

Als ik er loop heb ik een unheimisch gevoel. Het benauwt me. Enerzijds door de gruwelijke gebeurtenis, anderzijds door het winkelcentrum zelf. Nu ben ik een grote jongen, dus kan ik me daar overheen zetten. Maar toch, het voelt niet prettig.

Waar gebeurd: sta ik met mijn zoontje van vijf af te rekenen bij de Albert Heijn, zegt hij ineens: ‘Papa, die man heeft zichzelf doodgeschoten, hè? Waar heeft hij dat gedaan?’ Toen ik hem vertelde dat dat op de plek was gebeurd waar hij nu stond, hupte hij snel opzij.

Ik heb de Ridderhof overigens nooit een plezierig winkelcentrum gevonden. Ook vroeger niet, toen de Albert Heijn daar nog net zo goed was als de AH in de Aarhof. Verpaupering is een te groot woord, maar heel ver zijn we daar niet vanaf. De schietpartij tel ik daar, of ik nou wil of niet, bij op.

De uitkomst: de Ridderhof is besmet gebied en de winkeliers, die daar niets aan kunnen doen, zullen nooit meer van dat stempel af komen. Althans, zolang ze daar gevestigd blijven.

Nu kan ik me voorstellen dat nabestaanden het winkelcentrum intact willen laten. Het is de plek waar hun naaste(n) of geliefde(n) het leven liet(en). Ik zit niet in hetzelfde schuitje en vind het dus moeilijk om in te schatten hoe belangrijk het voor deze mensen is om de Ridderhof ongemoeid te laten.

Anders gesteld: is heel de Ridderhof als gedenkplaats nodig of is een monument toereikend? Het is een delicate kwestie, maar als u het mij vraagt is er maar één optie: de Ridderhof moet plat, de locatie moet een andere bestemming krijgen en het winkelcentrum moet ergens anders, maar wel in een buurt, opnieuw verrijzen.

Ik hoop oprecht dat ik hiermee niemand tegen het hoofd stoot, want dat is niet mijn intentie. Menen doe ik het niettemin wel.

Zulke grote projecten, daar is de tijd niet naar?

Met Groot Baronie komt het ook goed, want daar zitten de juiste mensen achter. Als je zulke mensen achter een soortgelijk plan noordelijker krijgt, dan komt het met Groot Ridderhof ook goed. 

Dennis Captein  

Deze column is geschreven voor en geplaatst in het Alphens Nieuwsblad
Foto: Eveline J. Verhoeve 

Fotograaf: Josh Walet
De Ridderhof.'
De Ridderhof

Winkelcentrum Ridderhof biedt alles wat een winkelcentrum moet bieden.