Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

Open brief van Jaap Peters, Sportspectrum

7 oktober 2015 - 10:42  •  Jaap Peters  •  reacties

Open brief van Jaap Peters, Sportspectrum

Alphen aan den Rijn -

Eerlijk gezegd kan ik dat beschuldigende vingertje van je naar Sportspectrum niet goed begrijpen. Ik ervaar overigens een soort hetze van politici en bloggers jegens Sportspectrum. Dat is jammer. Waarom doen jullie dat en welk belang is ermee gediend?

Sportspectrum is een professionele taakorganisatie van de Gemeente. De Gemeente bepaalt het beleid in termen van wat ze wel en niet mogen doen in in hoeveelheid, kwaliteit en prijs. Er is daarvoor zoals het heet om de paar maanden 'bestuurlijk overleg' over. De gemeente c.q. de politiek gaat over de bouw van een zwembad , de bouw van een Limeshal etc., en moet goedkeuring geven aan de aanleg van ieder voetbalveld of kleedkamer. Pas als de bouw of aanleg klaar is wordt het in beheer gegeven van Sportspectrum.

De politiek doet de goede dingen (effectiviteit: bijv. Aquarijn laten herbouwen) en Sportspectrum doet de dingen goed: zorgt voor beheer & onderhoud en dat er zwemlessen worden gegeven. Niet meer en niet minder. Om efficiencyredenen (schaalvoordelen, waarborgen expertise/kennis, voorkomen kapitaalvernietiging door slecht onderhoud) kunnen vanuit het beleidscentrum van de Gemeente, maar ook vanuit de scholen of verenigingen taken bijeen worden gebracht bij Sportspectrum. Dat is erg handig. Zo hebben afgelopen zomer sv Aarlanderveen, Alphense Boys en VV Zwammerdam gezamenlijk drie kunstgrasvelden via Sportspectrum ingekocht en dat leverde een aanzienlijke bonuskorting op. Tel uit je winst!

Het is ‘de politiek’ die gaat over de vraag of Sportspectrum het goed doet. Laten we daar dan eens objectief naar kijken i.p.v. ‘willen we meer of minder Sportspectrum’? Twee maatstaven lijken me van belang: landelijk cijfers staven dat Sportspectrum goedkoper is dan het gemiddelde; ze geven minder uit aan kosten dan de gemiddelde integrale landelijke kostprijs. En het oordeel over de kwaliteit door de verenigingen is goed. En daarbij is Sportspectrum zichzelf nooit te buiten gegaan aan rare dingen door op eigen houtje (zoals bijvoorbeeld woningbouwcoöperaties) allerlei financiële risico’s aan te gaan in buurgemeentes. Het hoort ook niet om op kosten van de gemeenschap in een andere gemeente te gaan ‘ondernemen’.

In de beide zwembaden werken 50 mensen (21,75 fte: zwemdocenten en toezichthouders). Er zijn ongeveer 20 sportzalen en hallen die dagelijks (lees: nachtelijks) moeten worden schoongemaakt en waar iedere dag reparaties/klein onderhoud wordt verricht. Dan zijn er een stuk of zes sportparken in het nieuwe Alphen die moeten worden onderhouden (binnen- en buitensport: is samen 17 FTE aan medewerkers). Dan zijn er nog ongeveer 14 buurtsportcoaches door de Rijksoverheid neergezet op verzoek van onze politiek en die worden voor 40% gesubsidieerd. Sportspectrum weet deze mensen tegen een redelijke tarief te detacheren. Op het hoofdkantoor in Aquarijn zitten 7 FTE (directie, een PZ-ter, een administrateur, telefoondienst, gezamenlijke inkoop, verhuur sportzalen, communicatie/marketing voor het aan de man/vrouw/kind brengen van de zwemlessen (1.600 kinderen per jaar à 600 euro = opbrengst voor de Gemeente) en beweegactiviteiten.

Ieder jaar krijgt Sportspectrum precies afgemeten geld van haar Beleidsorgaan in het Gemeentehuis. Iedere cent die jaarlijks overblijft moet weer terug worden gegeven! Wethouder Du Chatinier beweert dan ook terecht in de krant dat iedere uitvoerende individueel in principe overgaat naar de andere vier nieuwe partijen (zoals de Gemeente zelf, Sportief Besteed Delft, Stichting Buurtwerk Alexander en de nog onbekende exploitant van de beide zwembaden). Weg schaalvoordelen, maar een reeks verknipte activiteiten die over meerdere partijen worden verdeeld die weer om samenhang vraagt en dus om extra overheadkosten. Maar wat wilden we nou? Minder overhead! Minder tussenlaag, aldus de wethouder.

Waar zit precies de inertie (het niet-aanpassen aan de omgeving) van Sportspectrum waar je het over hebt, Reinder? Moeten die zwemdocenten stoppen met zwemlessen geven, moeten de toezichthouders in de zwembaden geen toezicht meer houden, moeten de velden niet meer worden onderhouden, moeten de gymzalen niet meer bij nacht en ontij worden schoongemaakt, moeten de buurtsportcoaches stoppen met het ondersteunen van scholen, verenigingen en buurten met meer bewegen? Moeten vrijwilligers dit allemaal gaan overnemen? Kom je zelf even helpen?

Jouw politieke genoegen dat Sportspectrum volledig (na ruim 35 jaar) om zeep wordt geholpen begrijp ik dus helemaal niet. Ik begrijp het als interim-bestuurder niet en ook niet als tevreden 'klant' (Voetbalvereniging Zwammerdam). Maar je kan me vast hieronder uitleggen wat ik kennelijk aan frustraties bij jou en al die andere bloggers over het hoofd zie. Of is een beetje amok maken over de hoofden van 60 FTE (werknemers) heen gewoon leuk? Mag je ook eerlijk zeggen.


Groet, 

Jaap Peters
Interim-bestuurder Sportspectrum

Fotograaf: Josh Walet
Sportspectrum.'
Sportspectrum

Beheren sportaccommodaties, waaronder zwembaden, sporthallen en sportvelden