Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

MINERVA Eén voor allen, allen voor één

10 december 2015 - 12:32  •  Eveline J. Verhoeve  •  reacties

MINERVA Eén voor allen, allen voor één

Alphen aan den Rijn -

Het is kennelijk zo dat het Alphense stadscentrum een soort kritische massa heeft.
Te groot voor één gezellige winkeliersvereniging die er iets van maakt. Dat lukt al tientallen jaren alleen maar op straatniveau.
Te klein voor een overkoepelend orgaan. Dat bereikt wel hier en daar een vertegenwoordiger, maar kan niet tot op straatniveau functioneren.
Vandaar ook de mislukking van het overkoepelende orgaan Business Investerings Zone.

Daar bovenop komen nog een paar echte Alphense feiten.
De historische tegenstelling tussen de Hoge en de Lage Zijde. De natuurlijke begrenzing van het winkelgebied bij de Kromme Aar. De geslotenheid van winkelcentrum Aarhof. Het elitaire van het Rijnplein. Het niet deelnemen van andere ondernemers dan winkeliers.
De starre opstelling vanuit het gemeentehuis werkt ook niet mee. Hoewel dat de laatste jaren een stuk beter gaat. En evenementen voegen voor de winkeliers weinig toe, want 'er komen wel mensen maar ze kopen niks'.
De onmacht om allemaal op dezelfde koopzondag open te gaan, maakt het er niet beter op.

Er heerst ook een heel verkeerde perceptie van het fenomeen 'centrummanager'. Alleen het woord al, met 'manager' erin. De winkeliers willen niet van bovenaf gemanaged worden.
De ketens zoeken het zelf wel uit, ergens in hun hoofdkantoor. De zelfstandige specialisten willen nog steeds achterin de winkel een bakkie doen en op een bierviltje de afspraken noteren. Daar tussendoor laveren is op eieren lopen.

De winkeliers zitten gewoon niet met z'n allen op één lijn. Dat was ook tien jaar geleden al zo en twintig jaar geleden ook. Daar heeft de complete kaalslag en nieuwbouw aan de Hoge Zijde niets aan veranderd. We zitten daar nu opgescheept met een slecht plein zonder zon omringt door hoge en een tikkie megalomane gebouwen.

Waar het echt aan schort is duidelijkheid.
Ik denk dat er maar één manier is om het Alphense Stadshart tot bloei te brengen.
Dat is één grote winkeliersvereniging met iemand aan het roer die ook echt alle winkeliers bij 'de club' betrekt. Die orde schept in de chaos. Die iedereen kent en dus met iedereen praat. Die alle ondernemers bij het centrum betrekt. Die elke straat z'n eigenheid gunt.
Iemand die in staat is om te werken aan het motto: 'Eén voor allen, allen voor één'.

Fotograaf: Josh Walet
Tags: centrum, biz
Centrum.'
Centrum

Het centrum van Alphen aan den Rijn..