Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

Het volgende Alphense drama in de maak

27 december 2015 - 17:49  •  Harry Slagter  •  reacties

Het volgende Alphense drama in de maak

Alphen aan den Rijn -

Dit keer geen schietpartij door een waanzinnige randdebiel of de dood van een peuter, onder toeziend oog van de kinderbescherming, geen nieuwe onthullingen over de tikkende tijdbom die onder de golfbaan zijn tijd afwacht en aangezien er geen verkiezingen zijn geweest hoefde ook de telramen er niet bij gehaald te worden.

De verschrikkelijke dood van Pierre Weymans en onbegrijpelijke gerechtelijke uitspraak die hier opvolgde, de immer voortslepende soap rondom raadslid Wil Verschuur die wel of niet tijdens een vergadering, in emotie, iets geroepen zou hebben tegen een mede raadslid. Ik mag aannemen dat dit u niet ontgaan is maar kom daar zeker nog eens op terug als de slepende rechtsgang hierover eenmaal achter de rug is, net als op de bedenkelijke rol die sommige andere raadsleden hierin gespeeld hebben.

En natuurlijk was daar, op 3 augustus, het bijna drama met de Julianabrug. Ondanks de angstaanjagende beelden, vielen er gelukkig geen slachtoffers en bleef het bij een imposante ravage. Vervelendste bijkomstigheid is alleen dat de Lage-en Hogezijde, van ons dorpje, het nog tot nader tijdstip met een oeververbinding minder moeten doen. Hier valt natuurlijk prima mee te leven.

Wat me wel zorgen baart is de manier waarop er hier in Alphen politiek bedreven wordt. Soms lijkt het wel of de tijd stil heeft gestaan en we nog in de periodes van, om maar wat namen te noemen, Piet van der Neut, Diederik van der Veen Meerstadt en wethouder van Leeuwen, leven. Beleid dat door enkelen, ergens aan een “stammtisch” in de lokale horeca uitgewerkt wordt en als hapklare voorgekauwde brokken, door de weinig dualistische gemeenteraad, alwaar het babyvoeding, door de strot geduwd wordt. Zouden ze dit bedoeld hebben met nieuwe politiek ?

In ieder geval is het Alphense college een meester in het verbloemen van zaken of het geven van een verkeerde voorstelling. Neem alleen maar de invulling van het Nutsgebouw. De indruk wordt bijvoorbeeld gewekt dat er afspraken gemaakt zijn met de bijna failliete V&DGroup om dochter onderneming La Place onder te brengen. Niets is echter minder waar. Het Nutsgebouw is verkwanselt aan 2 lokale investeerders die dit monument moeten gaan uitbaten en de gemeente heeft hier verder geen hand in. Naar mijn mening zal een toekomstige curator van de V&DGroup de plannen van La Place in de ijskast zetten en zal er een andere invulling gezocht moeten worden voor het Nutsgebouw. Of krijgen we weer dezelfde spelletjes als rondom in de invulling van het hele centrum? Zoals we nog maar al te goed weten.

Ook rondom het zwembad blijven er dikke mistflarden hangen. Bij de laatste raadsvergadering vertelde de wethouder vol trots dat ongeveer de helft van de medewerkers van Sportspectrum aan het werk kunnen blijven. Gemakshalve vergat hij daarbij te vertellen dat dus de andere helft zonder baan zit vanaf 1 Januari. Mooie boodschap zo vlak voor de Kerstdagen.

Onduidelijk was de wethouder ook in zijn antwoord of alles nu al getekend is wat betreft de nieuwe uitbaters van de zwembaden. Ja de gemeente heeft getekend maar of de andere partij dit ook gedaan heeft, daar bleef hij vaag in.

Als ik naar de bedragen kijk die de nieuwe uitbaters als startsubsidie meekrijgen dan vraag ik me af of het hele liquideren van Sportspectrum wel doorgerekend is. Zoals al in een eerdere column gememoreerd waren inderdaad de salarissen van de bewindvoerders veel te hoog maar laten we aan de andere kant niet vergeten dat de wethouder deze salarissen al jaren kende en ieder jaar zijn goedkeuring gaf aan de begroting van SportSpectrum, hoeveel boter kun je op je hoofd hebben om daar dan nu over te vallen?

Wat ook nog een heet hangijzer gaat worden in mijn beleving is de schuld van de verschillende verenigingen naar Sportspectrum toe. Wat gaat daar mee gebeuren? A.R.C., A.Z.C. en zelfs de nieuwe uitbaters van de zwemaccommodaties in Alphen hebben nog achterstallige posten openstaan en deze zullen toch opgehoest moeten worden lijkt mij. Worden deze verenigingen meegesleurd bij een eventueel faillissement van Sportspectrum of lossen we dat wel even op? Het is tenslotte maar gemeenschapsgeld waar we over spreken en dat belang moet blijkbaar wijken voor hogere doelen. Wat deze precies zijn is mij in ieder geval inmiddels wel duidelijk en ben bang dat het volgende Alphense drama hiermee in de maak is.

Fotograaf: Josh Walet