Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

Gelukkig zijn VI

16 januari 2016 - 07:13  •  Jaap Hekkema  •  reacties

Gelukkig zijn VI

Alphen aan den Rijn -

Nou, hier is er dan één die reageert. Als volger van alles wat er op Alphens.nl over de toonbank gaat heb ik mij hogelijk verbaasd over de toon en de bewoordingen van een zekere Ronald Pleij. Ik ken de man niet maar weet wel dat hij van de SP is. Dat zegt al genoeg, de voortzetting van de ooit zo verfoeide CPN in Nederland. Logisch dat hij zo redeneert in de trant van zijn grote voorganger Stalin. Eigenlijk moet je wel moed hebben om als gemeenteraadslid zo onbeschoft uit de hoek te komen. Misschien word ik te oud om te begrijpen dat zulke taal tegenwoordig gesneden koek is. Het mag allemaal. Je mag iemand tot op het bot beledigen, kijk maar naar Wil. Hoewel? Dat moet nog blijken.

Om over het koningshuis zo denigrerend te schrijven is voor mij het bewijs dat hij totaal geen besef heeft van de voordelen die een vastgeroeste traditie kan hebben. Ook ik ben van mening dat een koninkrijk of zelfs keizerrijk een achterhaald en ouderwets fenomeen is. In Nederland werkt het echter nog prima. Als je nogal oud bent zoals ik, weet je hoe ze er in het buitenland tegen aan kijken. Vanaf de 50-tiger jaren heb ik decennia lang door Europa gezworven. Ook de voormalige Oostbloklanden zijn mij geenszins onbekend en dus ook hun regiems.

In Duitsland waren ze helemaal enthousiast over ons koningshuis. Alle geïllustreerde bladen toen stonden altijd vol met koninginnen en prinsessen niet alleen van ons maar vanover de hele wereld waar dat nog traditie was. De gewone man was stinkend jaloers op ons. 'Ihr habt jah eine Königin, aber wir'? enz. Heimwee naar oude tijden. Niet dat Keizer Wilhelm nou zo'n beste was. In Spanje hadden ze in die tijd Franco nog en in Griekenland een Kolonels regiem. De Tsaar in Rusland was allang opgedoekt en toen zuchtten de mensen daar onder Dictators als Stalin en Lenin. In Italië kreeg de Fascist Mussolini  de macht. Daar zijn ze blij mee geweest? Maar goed, in Spanje zijn ze er op terug gekomen en in Engeland leven ze nog in Victoriaanse tijdperken met een 90-jarige Koningin als heerseres over het Gemenebest.

Als Maxima haar neus buiten de deur steekt breekt gelijk de pleuris uit bij ondernemers en export bedrijven. Als bijen vliegen ze op de honing af. Vliegtuigladingen vol met aasgieren om het grote geld te verdienen. Dat meisje brengt haar geld dubbel en dwars op. Dan mag Willen Alexander er een beetje bij hangen maar wat hij kost wordt bovenmatig gecompenseerd door de buitenlandse belangstelling van alles wat er in Nederland te halen valt. Toch wel toevallig dat landen als Noorwegen, Zweden, Denemarken, Begië, Luxemburg en Nederland tot de rijkste landen van Europa behoren. Allemaal koninkrijken! Gelukkig ben ik ook één van de inwoners.

Hopelijk blijft dit nog jarenlang bestaan en krijgen presidenten en/of dictators hier geen voet aan de grond. Handenvol geld kosten die lui want ze krijgen tot aan hun dood een uitkering waar je u tegen zegt. En wie zou dat hier dan moeten worden? Opstelten? Teeven? Elias? Dijkhof? Lubbers? of Balkenende? Ik schrik al als ik er aan denk, om over Roemer de gladjanus nog maar niet te praten.

 Mocht ik ergens de fout in gegaan zijn met alle feiten en weetjes dan bied ik mijn exuses aan maar ik ben wel gelukkig dat ik Nederlander ben.

Fotograaf: Josh Walet