Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

San Francisco aan den Rijn?

15 januari 2016 - 11:27  •  Geraldine Voost  •  reacties

San Francisco aan den Rijn?

Alphen aan den Rijn -

Het bekendste plein downtown San Francisco is Union Square, ons Rijnplein. Ook daar omgeven door horeca en winkels. Alleen zijn de winkels daar van de grote en dure (lees voor de gemiddelde mens onbetaalbare) namen en staan er ook een aantal grote hotelketens tussen. Maar goed, wij hebben de Oude Rijn en het Castellum theater, dat hebben zij dan weer niet.

Wanneer je de toerist uithangt in zo'n grote stad is een "hop on hop off" bus vaak een interessante tijdsbesteding. Zou zoiets in Alphen werken? Wat zouden mogelijke stops kunnen zijn? Het zijn vaak haltes bij musea, attracties, bijzondere architectuur of plekken met een historische waarde. In Alphen kun je dan onder andere denken aan het Archeon, Avifauna, Zegersloot, gemeentehuis, de Baronie en natuurlijk niet vergeten de "beruchte" Julianabrug en Ridderhof... Nog andere suggesties?

Over bruggen gesproken, in San Francisco kun je natuurlijk niet om de Golden Gate Bridge en Bay Bridge heen. Bruggen hebben wij hier ook, en over diverse bruggen is inmiddels wel al het een en ander te vertellen! En heel eerlijk gezegd vond ik de Golden Gate Bridge toch wat tegenvallen...

We hebben ook 2x een historische wandeling gemaakt met Emperor Norton die ons in twee wandeltochten van zo'n 3 uur op zijn eigen markante wijze van alles vertelde en liet zien m.b.t. het historische San Francisco. Historische wandelingen worden in Alphen natuurlijk ook al verzorgd, door het Gilde Alphen aan den Rijn. Al zal dat er wat rustiger aan toe gaan, neem ik aan!

De toeristische trekpleister Fisherman's Wharf? Wie weet wat de ontwikkelingen in het Zegersloot gebied en/of de Lage Zijde ons nog gaan brengen! Zeeleeuwen bij Pier 39? Beestjes hebben we in Alphen natuurlijk ook zat, in Avifauna, de kinderboerderijen, het schildpaddencentrum...

De cable cars van San Francisco zijn echter moeilijk te vergelijken met iets in Alphen. Om te beginnen hebben wij hier die steile straten niet! En om zo'n cable car nou te vergelijken met bus 1 van Arriva gaat toch echt te ver!

Alcatraz Island! De voormalige gevangenis! Onze gevangenis ligt niet op een eiland, maar heeft inmiddels wel ook al wat beruchte ingezetenen gehad. En het is nu natuurlijk een tijdelijke opvang voor vluchtelingen. Maar nee, het haalt het niet bij Alcatraz en ik zie ook nog niet zo snel dat in onze gevangenis rondleidingen zullen worden gegeven die al weken van te voren uitverkocht zijn.

Verder zijn onze restaurants in Alphen a/d Rijn absoluut betaalbaarder dan die in San Francisco waar je voor een lunch/diner in een middenklasse restaurant met 2 personen toch al snel zo'n $100 kwijt was en een glas wijn onder de $10 vrijwel niet te verkrijgen was. Ook het aantal daklozen en bedelaars is enorm daar! En gelukkig hebben wij hier ook geen last van aardbevingen en het wachten op de "big one" waarvan iedereen weet dat die er aankomt!

Al met al hebben we het zo slecht nog niet in ons Alphen! Heerlijk om een paar dagen in een stad als San Francisco rond te lopen, en nog heerlijker om daarna weer thuis te komen in ons dorp!

Fotograaf: Josh Walet