Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

De meutenclub van Sopora

26 november 2011 - 14:21  •  Machiel van der Schoot  •  reacties

De meutenclub van Sopora

Alphen aan den Rijn -

Wie is Hans? Hij is directeur van de stichting Sopora. Nee, geen instelling die geld inzamelt voor een enge huidziekte, maar een organisatie die gaat over 20 openbare scholen in onze omgeving. Een aantal gemeentes, waaronder Alphen aan den Rijn, hebben de verantwoording voor goed onderwijs aan Sopora afgeschoven.

Sopora maakt er al jaren een financieel zooitje van. Vergelijkbare instituten in andere delen van het land doen het wel goed, dus het probleem hebben ze echt aan zich zelf te danken. Het oude bestuur is vervangen door nieuwe sukkels en directeur Hans de Roode, die er inmiddels al ruim 2 jaar zit, heeft blijkbaar ook niet het zwarte garen uitgevonden.  

Veel is er niet over Hans te vinden. Hij heeft jarenlang in de Bijlmer op een lagere school gewerkt. Dat is alles. Hans is een beetje een stiekemert. Geen Facebook, Hyves of zo, niks. Alleen op site van Sopora staat er wat, maar dan val je ook direct van je stoel. Het is een beetje mijn vak om inefficiency te ontdekken, maar hier schreeuwt het onbenul je toe. Daar hoef je geen hoogbegaafdenonderwijs voor gevolgd te hebben. Wat de Zwanenburcht te weinig aan leerlingen heeft, loopt hier te veel aan sukkels en meuten rond. Kijk zelf maar eens even naar het lijstje, de taken en de foto. Meer hoef ik toch niet te zeggen?

Hans de Roode directeur - bestuurder
Marjan Paas  domein manager bestuursbureau
Jan-Willem Hamberg domein personeelszaken
Paula van Moorsel  personeel
Esther Simonis  domein onderwijs
Judith Numeijer  Orthopedagoog
Sandra Brouwer  domein financiën
Inge Gooren  ICT - coordinator
Tiny Stokman  leerlingenadministratie
Gemma Sommer telefoniste - receptioniste
Jose Warnaar  admin. medewerkster personeelszaken
Francis Paul  secretaresse Hans/admin. medewerkster personeelszaken
Bea de Ridder  admin. medewerkster financiën / website beheerder

 Kantoor

Op hetzelfde moment dat Hans besloot om de school voor "normale" kindertjes in Zwammerdam te sluiten, komt hij met het plan om in Alphen Noord een nieuwe afdeling voor "hoogbegaafden" te openen. Daar is in eens wel geld voor! Gek genoeg heeft zijn stichting al zo'n hype in ter Aar. Dichter bij Alphen-Noord kan je het niet bedenken. Zit daar rond de Zeegerbaan en het Aarkanaal iets in het drinkwater? Zou de gifbelt daar in de buurt gezorgd hebben voor een soort mutanten met sterk vergrootte hersenen?  

Natuurlijk niet. Hans doet maar wat. Hans denkt niet na. Hans is niet slim. Die kinderen komen van heinde en ver. Die design-ouders willen echt wel een eindje omrijden met hun luxe kindertjes in hun 4-wheeldrive of eco-auto. (Je ziet ze nooit in een gewone Japanner rijden!). De afstand naar Zwammerdam is geen probleem en daarmee het wat lagere aantal leerlingen aan de Zwanenburcht ook niet meer.  

Ik vrees echter dat ook het hoogbegaafden onderwijs van Sopora nooit veel kan worden. Hoe kan het ook anders met zo'n bestuur van laagbegaafden er boven.

  

 

Fotograaf: Josh Walet
Machiel van der Schoot.'
Machiel van der Schoot

Ondernemer en blogger