Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

Sisterhood

14 maart 2016 - 09:07  •  Geraldine Voost  •  reacties

Sisterhood

Alphen aan den Rijn -

Bij aankomst hoorde ik dat het aantal vluchtelingen dat zou deelnemen wat lager was dan origineel gepland. Dit omdat een aantal van hen net overgeplaatst was naar een andere locatie. Dat was ook een thema dat ik terug hoorde in de gesprekken met dames uit o.a. Syrië, Iran en Palestina. De grote onzekerheid over wanneer ze overgeplaatst zouden worden, waar naartoe en voor hoe lang, hoe lang de hele procedure om een status te krijgen nog zou duren enz. Iedere keer overgeplaatst worden betekent ook onzekerheid over opgebouwde vriendschappen zowel binnen "het kamp" als daarbuiten.

Ook qua werk is er onzekerheid voor deze vrouwen. Ik sprak met o.a. een apotheker, accountant en fabrieksmanager. Allemaal dames die goed opgeleid zijn en graag ook weer aan de slag willen in hun beroep.

Het contactleggen was niet altijd even makkelijk. Bij binnenkomst gingen de vluchtelingen bijna allemaal als een kluitje bij elkaar zitten. Ook de autochtone vrouwen stonden in het begin wat onwennig om zich heen te kijken. Maar al snel zag je toch dat men elkaar wel wist te vinden en ontstonden er meer gemengde groepjes.

Verder is er natuurlijk een taalprobleem. Al hebben sommige dames me daarin echt positief verbaasd. Er werd door een aantal vluchtelingen best al heel goed Nederlands gesproken. Ook waren er een aantal die goed Duits en/of Engels spraken. Maar ook de Nederlandse vrouwen hebben mij verbaasd. Er waren er een aantal die zelfs een behoorlijk mondje Arabisch spraken. Zelf kom ik in het Arabisch niet veel verder dan "hallo", "alsjeblieft", "dankjewel", "hoe gaat het" en "geen probleem", woordjes die ik geleerd heb tijdens een rondreis door de Verenigde Arabische Emiraten enige jaren geleden. Je ziet wel dat het aan beide kanten enorm gewaardeerd wordt wanneer er moeite gedaan/genomen wordt om de ander in diens taal aan te spreken.

Je zag ook bij zowel de vluchtelingen als de Nederlandse vrouwen dat niet iedereen even open stond voor contact. De meesten waren oprecht belangstellend, sommige anderen zagen het misschien meer als een leuk uitje. Overigens was alles uitstekend verzorgd, met koffie, thee, jus d'orange, water en allemaal lekkere hapjes. Complimenten daarvoor!

Een van de hoogtepunten was toch wel de speech van onze burgemeester, Liesbeth Spies, die de dames met hulp van een tolk toesprak. Veel verbazing dat we een vrouwelijke burgemeester hebben hier in Alphen. En toen Liesbeth de ambtsketen erbij pakte en omdeed, verscheen de ene mobiele telefoon na de andere om een foto te maken.

Al met al een heel mooi initiatief, iets dat wat mij betreft best vaker georganiseerd mag worden. Dat zou misschien ook de "onwennigheid" weghalen. Wanneer je elkaar vaker ziet, is er misschien ook wat minder schroom om ervaringen uit te wisselen. Ik wil in ieder geval de organisatie bedanken voor de organisatie van deze inspirerende middag!

Fotograaf: Josh Walet