Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

Oekraïne

14 maart 2016 - 10:51  •  Paul Uljé  •  reacties

Oekraïne

Alphen aan den Rijn -

De situatie
Enige jaren geleden wilde Nederland, middels Europa, de Oekraïense markt openbreken voor onze agrarische producten.  Een afzetmarkt van 45 miljoen arme mensen. Nog arm, maar naar verwachting groeiende, en daarom een groot potentieel voor onze noodlijdende afzet van tomaten, komkommers, zuivel, kippen, varkensvlees en andere primaire productie. Ondernemend Nederland, VVD dus, drong aan op expansie van de Europese markt in die richting.

De echte economie van de Oekraïne voltrekt zich met Rusland. Dus deze marktverovering leidde  uiteraard tot heftig verzet van Rusland. U kent de ruzie en de wederzijdse marktbeperkingen die onze agrarische economie veel schade toebracht en brengt. Bijvoorbeeld de melkprijzen kelderden en de paprika- en komkommertelers wilden al weer compensatie.

De overdenking
Daarom is uitbreiding van de Europese markt voor Ondernemend Nederland nu nog véél belangrijker geworden. Vandaar dat de Eurosceptische VVD (denk bijvoorbeeld aan Van Balen) gek genoeg groot vóórstander is van het Oekraïne verdrag en dus voor uitbreiding van de macht van de EU. Het kan verkeren.

Voor rechtse radicalen, zowel als voor linkse radicalen, is verongelijktheid de belangrijkste motivatie om zich te roeren. Het gaat er niet om wát er aan de hand is. Het gaat erom dat 'ze' zich graag achtergesteld en niet gehoord willen voelen. Ze menen zich gekwetst door de respectloze zittende macht. Of het nou is dat de overheid niet wil horen dat je 'gelukzoekers' in een bootje gewoon moet laten creperen (Baudet) of dat ze niet willen horen dat 'aanplakborden bij verkiezingen horen' (Van der Nat). Onrecht, dat is wat hen wordt aangedaan.

Rechtse radicalen (Baudet, Geen Stijl) menen nu een hefboom gevonden te hebben waardoor er nu eens wél naar ze geluisterd wordt. Een raadgevend referendum afdwingen. Dat wil de SP ook wel. Dat het gaat over een in Europa al lang beklonken zaak waar Nederland niet veel aan kan en vooral ook niet wil veranderen kan ze niet schelen. Dat weten ze ook wel, ze zijn wel gek maar niet achterlijk. Winnen ze niet, dan gebeurt er niks. Winnen ze wel, dan gebeurt er ook niks. Ze zullen zich in beide gevallen nóg meer verongelijkt voelen. Ze winnen dus 'eigenlijk' altijd!

De opklaring
In de Tweede Kamer, zullen alleen PVV en de VVD zich iets van de uitslag aantrekken. De eersten omdat hun gekwetstheid gevoed wordt. De laatste omdat die steeds het PVV programma moet volgen om voldoende Hardwerkende Rechtse Ontevreden Nederlanders aan zich te binden. Ze willen graag de Grote Rechtse Partij blijven en dus willen ze wellicht 'iets' met de volksadvisering  doen. De SP wordt in alle gevallen heel boos, maar daar maalt niemand om.

Die populistische aard van de VVD is een reëel probleem voor de beleidsstabiliteit. Zoals we al eerder gezien hebben toen de ampel voorbereide inkomensafhankelijke zorgpremie door druk van de VVD-achterban in nog geen twee weken werd omgezet in een voor zieke ouderen zeer nadelige constructie. Dat uw opa en oma 30% meer moeten betalen voor de basisverzekering dan u en de bonusmiljonair, is te danken aan het populisme van de VVD. Dat u het maar weet.

Kortom, om toch maar een stemadvies te geven: Het is maar een raadgevend referendum. Bent u niet van de VVD, blijf dan thuis, negeer de provocatie van de rechts-radicalen en vertrouw op de verstandige partijen in de Tweede Kamer waarop u gestemd heeft. Die zullen voet bij stuk houden, want die begrijpen wel dat je zoiets aan Europa moet overlaten en niet aan een handjevol ontevredenen. Bent u wél van de VVD, stem dan wat Rutte stemt, anders schuift de VVD nog rechts de PVV voorbij.

Fotograaf: Josh Walet