Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

Afvalzak gaat geld kosten

20 april 2016 - 10:19  •  Trudy van Schie  •  reacties

Afvalzak gaat geld kosten

Alphen aan den Rijn -

Met een rekensom van één vuilniszak per week, bespaart de Alphenaar jaarlijks 16 euro en alleenstaanden 4 euro. De wethouder gaat uit van 52 vuilniszakken per jaar per gezin en de helft voor alleenstaanden. Voor iedere dumping moet betaald worden. Dit bedrag komt bovenop het jaarlijkse bedrag dat inwoners aan afvalstoffenheffing gaan betalen. Om te zorgen dat het vuilnis niet naast de containers wordt gedumpt, worden er BOA’s ingehuurd. Daar hebben we in Alphen goede ervaringen mee. Op het water en bij de controle van het opruimen van hondenpoep zijn al vele, negatieve verhalen gepasseerd.

In Zoetermeer hebben ze de pasjes om de containers te openen jaren geleden ingevoerd en het systeem werkt er goed. Dat is een lange strijd geweest tussen de bewoners en de gemeente. Vuilniszakken werden in de bosjes gedumpt. Na lang beraad, is er besloten om de pasjes te handhaven. De kosten per dumping zijn afgeschaft en de bewoners betalen jaarlijks een vast bedrag voor de afvalheffing. De gemeente is een illusie en veel geld armer en de bewoners zijn gestopt met klagen en illegaal dumpen.

De wethouder heeft een nobel streven om de Alphenaren milieubewuster te maken. Wat mij verbaasd, is dat Hoekstra maar één vuilniszak per week naar de container brengt. Ik verzamel het papier in de blauwe container. Het glas en plastic breng ik met de lege melkpakken naar de container bij de Julianabrug. Dat is 500 meter verderop en de enige container in de buurt. Voor de rest van het afval loop ik minimaal twee keer per week naar de vuilcontainer. Ik kan mij voorstellen dat gezinnen met kleine kinderen meerdere keren hun vuil lozen. Wat te denken van stinkende luiers. Die laat je toch niet een hele week buiten staan omdat de kosten anders teveel oplopen? Of stinkende kippenbotjes of andere luchtjes die op je slijmvliezen slaan en ongedierte aantrekken?

Wat mij betreft, begint de gemeente met meerdere afvalcontainers te plaatsen voor papier, plastic en glas in de wijken. Wanneer de Alphenaren daar geen gebruik van maken, kom dan met vervolgstappen.

Fotograaf: Josh Walet