Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

Leg de Rijn om Alphen heen

2 september 2016 - 13:29  •  Machiel van der Schoot  •  reacties

Leg de Rijn om Alphen heen

Alphen aan den Rijn - Waterrecreatie brengt niet alleen toegevoegde waarde aan de stad en haar inwoners, maar mits goed aangepakt trekt het ook toeristen die geld in het laatje brengen. Alphen heeft veel te bieden met de prachtige sloten en vaarten in en rond Boskoop, de eigen Zegerplas en uiteraard alle water er omheen, zoals het Braassemermeer, de Nieuwkoopse plassen, de Wijde Aa, de Kaag en de Westeinderplassen.

Er is echter één HEEL GROOT PROBLEEM: de provincie Zuid-Holland, die als een dictator bepaalt wat er hier in het centrum gebeurt of liever gezegd niet gebeurt. Zo lang boten niet in het centrum mogen aanleggen, kun je het als gemeente schudden met al je mooie plannen. Zolang er dwars door Alphen een snelweg voor stinkende vrachtschepen ligt kan je schudden. Dan blijven de binnenvaart-cruiseschepen zo snel mogelijk door Alphen heen varen. Dan blijven de zeilschepen, die nota bene niet om Alphen heen kunnen (de staande mast-route), doorvaren naar ongezellige ligplaatsen bij de spoorbruggen bij Gouda of Amsterdam. Dan blijft het een kale boel langs het water dat Alphen met betonnen muren letterlijk in tweeën deelt.

Er is een prima oplossing. In den Bosch hadden ze een vergelijkbaar probleem. Daar moesten vrachtschepen richting Veghel ook door het centrum. Hoewel het veel minder schepen waren dan er door Alphen gaan en er minder toerisme is, hebben ze daar kort geleden een kanaal dwars om de stad gegraven. Een duur project met sluizen en veel bruggen. 

Alphen zou dat ook kunnen doen. Laat de vrachtschepen vanaf de Gouwe onderlangs de N11 richting Hazerswoude varen, en dan ter hoogte van de vier grote windmolens naar het noorden naar de Rijn weer afbuigen. De Oude Rijn is daar veel breder, er zijn aanlegplaatsen en er is een zwaaikom. Schippers hoeven ook niet meer het uitzicht op de Oudshoornse Kerk te verpesten en de bewoners van Oudshoorn het zicht op de Rijn te ontnemen. 

Aardige bijkomstigheid is ook nog dat mensen een 'rondje Alphen' kunnen gaan varen en dat het fantastische gebied rond Klein Giethoorn ook voor toerisme ontsloten kan worden. Maak een kade bij Archeon en ook daar kunnen toeristen aanleggen. 

Als er iemand is die de lobby voor dit project in gang kan zetten, is het onze burgemeester Liesbeth Spies. Ik zou haar bij deze dan ook willen oproepen de kar echt te gaan trekken en er voor te zorgen dat alle mooie plannen net blijven steken op het niveau van ronkende toespraken en stoffige rapporten. Trouwens over stof gesproken:  is er wel eens onderzoek gedaan naar het fijnstof, dat de vrachtschepen uitstoten? Hoe is de luchtkwaliteit rond de Alphense brug en het Rijnplein? Sommige steden weren op dit moment oudere auto's. Waarom kan dat niet met boten en waarom kan de provinciedictatuur niet eens een halt worden toegeroepen?

Aan de gang meid!

Machiel van der Schoot

Fotograaf: Josh Walet