Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

Stille nacht, heilige nacht, slaap gerust, sluimer zacht

19 december 2011 - 23:38  •  Machiel van der Schoot  •  reacties

Stille nacht, heilige nacht, slaap gerust, sluimer zacht

Alphen aan den Rijn -

U kent allen het mooiste Kerstlied ooit. Er zijn tal van varianten, maar de mooiste vind ik: 

Stille nacht, heilige nacht,
Slaap gerust, sluimer zacht

welnu broeders en zusters, toen ik de afgelopen week in de trein zat en daar aan dacht, kwam ik ineens op Alphen aan den Rijn. 

Het is fijn als we in deze donkere dagen eens niet bezig zijn met materiële rijkdom, commercie, projectontwikkeling en andere aardse zaken. Maar net zoals het na de jaarwisseling weer fijn is om de kerstboom op te ruimen, zo is het ook leuk om weer eens stevige rockmuziek te draaien, na al dat mierzoete kerstgezang. Na een paar weken is het welletjes. Dan moet er weer gewerkt worden. In de bijbel staat ook: "in het zweet uws aanschijns zult gij uw brood verdienen", ook in Alphen, maar daarover straks meer. 

Eerst nog even terug naar deze donkere dagen. Het is goed om dan achterom te kijken naar het afgelopen jaar. Als we die ellendige schietpartij buiten beschouwing laten, valt het op dat ze in Alphen gewoon zijn blijven doorzingen onder de boom. De gemeente heeft het slapen en sluimeren iets te letterlijk genomen. Er zullen wel weer wat mensen boos op me worden, maar oordeelt u zelf:  

precies een jaar geleden hadden we de bestuurscrisis, waarbij de burgemeester en 2 wethouders sneuvelden. De partijen in de gemeenteraad beloofden meer naar elkaar te luisteren. De nieuwe burgemeester, Bas Eenhoorn, kan duidelijk beter hameren dan zijn voorganger. Daardoor is het aan de oppervlakte rustiger geworden, maar aan de verhoudingen is niks verbeterd. Ik ken raadsleden, die zo moe zijn geworden, dat ze er helemaal geen zin meer in hebben.

Projectontwikkelaar MAB stopte eind 2010 met de Lage Zijde, omdat ze de de begroting met topprijzen uit 2008 niet meer haalbaar vonden. De gemeente wilde niet toegeven, maar is door de stilstand al meer aan rente kwijtgeraakt. Een nog grotere strop dreigt omdat prijzen sindsdien verder gekelderd zijn en nu ook de aftrek van hypotheekrente ter discussie staat. Nog steeds is er geen nieuwe ontwikkelaar gevonden. Alles ligt stil en de boel verpaupert meer en meer. 

Nee er is weinig gewerkt en veel gesluimerd. De stationsomgeving ligt er nog net zo bij als vorig jaar. Een kale vlakte met een eenzame fietsappel, een hotel dat allang gesloopt had moeten zijn en een tijdelijk busstation, dat zo langzamerhand permanent geworden is. 

Net zoals de boom moet worden opgeruimd, moet Alphen het roer omgooien. De crisiswinter zal echt wel een keer overgaan, maar het is naief om te denken, dat in een nieuwe lente de draad ongewijzigd opgepakt kan worden. De wereld zal anders zijn. Het coalitieprogramma van 2 jaar geleden past nu al niet meer, net zoals de plannen voor de Lage Zijde en de stationsomgeving hopeloos verouderd zijn. De crisis heeft iedereen overvallen en ik wil niemand de schuld geven, maar we kunnen niet blijven slapen en sluimeren. WAKKER WORDEN dus en de plannen aanpassen. 

Bij mij gaat dat rare kraagje er weer af, het knelt me te veel en het schijnt uit de mode te zijn. 

Lekker weer mezelf. 

 

van der Schoot

  

Machiel van der Schoot, ouwe jongere rocker 

Fotograaf: Josh Walet
Machiel van der Schoot.'
Machiel van der Schoot

Ondernemer en blogger