Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

Stennis met Dennis - Een Heilige Stennis

22 december 2011 - 21:36  •  Dennis Captein  •  reacties

Stennis met Dennis - Een Heilige Stennis

Alphen aan den Rijn -

Ik richt mij in deze laatste Stennis van 2011 tot u, als verantwoordelijke van de rooms-katholieke Parochie Heilige Thomas, waarvan ik lid ben. Zaterdag viel uw editie van de ‘H. Thomas’ bij mij door de bus. Zestien pagina’s vol nieuws over uw parochie. Eerlijk, ik gooi deze meestal direct bij het oude papier. Dit keer niet.

Vorige week stonden de media bol van de commissie-Deetman, die de uitkomsten presenteerde van het onderzoek naar het seksueel misbruik van kinderen door katholieke geestelijken. En toen ik uw krantje op mijn deurmat zag liggen, werd ik nieuwsgierig. Zou uw redactie er nog een artikeltje aan hebben gewijd?

Ik snelde de koppen en las wat alinea’s. Over apostel Johannes, Wereldlichtjesdag, de adventsactie 2011, over kerstzangavonden, over ziekenzalving, over de liturgie, over catechese.

Geen woord. Niets. Het maakte me boos. Jarenlang is het misbruik, dat tienduizenden levens ruïneerde, in de doofpot gestopt, maar nu het in de keiharde openbaarheid is gekomen, doet uw uitgave vermoeden dat we er maar beter niet over kunnen praten of schrijven, alsof het er nog steeds niet is.

Misschien heb ik het mis. Ik hoop het. Bij het ter perse gaan van uw krantje waren de resultaten van de commisie-Deetman wellicht nog niet bekend. Dat zou kunnen. Maar toch, praat u er in de parochie wel met elkaar over? Preekt u erover in uw kerken? Ik hoop het.

Wellicht denkt u nu: ‘Dan moet je maar naar onze kerkdiensten komen’, maar die tijd ligt achter me. Ik ken u van gezicht. U bent in mijn ogen geen oude man. In tegenstelling tot uw paus en uw kardinaal en sommige van uw bisschoppen, die de doofpot omarmen en, nu deze is geopend, liegen en oliedomme uitspraken doen. Wat vindt uw katholieke achterban van hun verbale gedrag? Ik zou graag willen weten wat uw eerlijke mening over de hele kwestie is. Waarom de levende daders niet geroyeerd zijn. Waarom u deze (inter)nationale kerkleiding tolereert. Hoe het nu verder moet met uw kerk .Ik zou u hierover graag willen interviewen.

U gaat nu de kerstdrukte in, maar denkt u eens over mijn voorstel na. Wellicht kunnen we begin januari bijeen komen en ergens in de eerste uitgaven van januari tot publicatie overgaan .Ik verheug me op dat gesprek. Uw reactie op mijn verzoek kunt u mailen naar redactie. an@whm.wegener.nl.

Ondertussen wens ik u, zoals u mij in uw krantje ook wenst, een zalig kerstfeest toe.

Dennis Captein

Deze column is geschreven voor en geplaatst in het Alphens Nieuwsblad
Foto: Eveline J. Verhoeve  

Fotograaf: Josh Walet