Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

MINERVA Week van het Werk

3 november 2016 - 08:29  •  Eveline J. Verhoeve  •  reacties

MINERVA Week van het Werk

Alphen aan den Rijn - De grote Banenmarkt met meer dan 50 kramen van grote werkgevers als Zeeman, Hoogvliet en de Technische Unie verdiende geen vermelding. De opening met trendwatcher Ruud Veltenaar is niet genoemd. De talentenmarkt WerkVindersEvent telt kennelijk niet mee. De Pitch voor startende ondernemers die een investeerder zoeken dan? Nee, ook niet. Of De Leest als wethouder iets te maken heeft met de initiatieven op De Werf (het voormalige Biesterfeldterrein), ik heb geen idee.

Hij noemde alleen die basisschoolleerlingen. En dat is zo'n beetje de enige groep die géén doelgroep is in de Week van het Werk! De organiserende ondernemers, onderwijs en overheid richten zich tot werkgevers, werknemers, werkzoekenden, startende ondernemers, studenten en leerlingen uit het voortgezet onderwijs, klas 2 vmbo om precies te zijn.

Sinds 2014 werken gemeente en VOA samen om van de Week van het Werk een week vol mooie evenementen te maken. Een van de allerbelangrijkste en zeker het grootste evenement is Beroepenmanifestatie Go4it! Je zou zelfs kunnen zeggen dat Go4it! de basis is van de Week van het Werk. Het is het best georganiseerde evenement tijdens de Week van het Werk en er komen verreweg de meeste bezoekers op af: leerlingen van de vmbo-scholen in Alphen aan den Rijn, Waddinxveen, Gouda en Woerden.

De leerlingen worden tijdens de tweedaagse beroepenmanifestatie voorgelicht door studenten van het ROC, ID en Wellant over vervolgopleidingen voor na het vmbo. De studenten laten 'in de praktijk' zien wat je met een opleiding kunt worden. Studenten van verschillende studierichtingen helpen ook bij het houden van Go4it! Tijdens de twee dagen in Archeon verzorgen zij bijvoorbeeld de veiligheid en een stukje catering.
Gelukkig komt wethouder Han de Jager de grote manifestatie openen. Dat doet hij samen met gastheer Jack Veldman, directeur van Archeon.

Nu is er een prachtige brochure gemaakt. 'Wij van de pers' kregen die tijdens dat persuurtje op dinsdagmiddag. Op het voorblad staat een interview over de Week van het Werk met onder meer Ed de Leest. Hij staat leuk op de foto. Maar ik denk dat zijn uitspraken niet van hemzelf zijn, maar van een van de communicatieadviseurs op het gemeentehuis.

Het is enorm veel werk om zoiets als de Week van het Werk van de grond te trekken. Er wordt op heel veel vlakken 'iets' georganiseerd. Ondernemers, overheid en onderwijs doen hun stinkende best om het tot een succes te maken. Een wethouder die dit niet kan promoten en uitleggen? Ja, daar vind ik iets van. Ik hoef, denk ik, niet uit te leggen wat.

Fotograaf: Josh Walet