Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

De gemeente bedondert haar eigen burgers

11 januari 2017 - 21:33  •  Willem Hassoldt  •  reacties

De gemeente bedondert haar eigen burgers

Alphen aan den Rijn - De gemeente stopt veel tijd en geld in het project DIvA, de inspiratie van Alphen. Daarmee proberen ze burgers te betrekken bij de toekomst van onze woonplaats. Eén van de specifieke vragen waar betaalde ambtenaren graag (gratis) ideeën van de burger voor wilden hebben betrof de bestemming van het leegstaande Biesterveldgebouw. Tegenwoordig noemen ze dat de Werf. Ook dat heeft veel gemeenschapsgeld gekost. 

Als betrokken, maar argeloze burger geef je je tijd en geld. Het voorbereiden en de uiteindelijke presentatie tijdens de Week van het Werk, heeft mij veel gekost. Anderen hebben er soms net zoveel ingestoken. Het Popplatform, Tangoschool Temperamento, mijn  Circus Campus, Toneelstichting PA, de nieuwe muziekschool, de stadswerf en ook de SWA, om wat namen te noemen zijn er bij betrokken geweest.

De meesten hebben helemaal niets meer gehoord. Verantwoordelijk wethouder Hoekstra weet van niks en echte 'beroeps' van buiten Alphen, hebben de zaak overgenomen. Goede plannen uit de bevolking werden arrogant ter zijde geschoven, in de prullenbak gegooid of gewoon "kwijt". De Werf had al lang kunnen draaien, maar u kunt bedenken, dat dat niet in hun voordeel is. Dan kunnen ze geen uren meer schrijven en rapporten van Alphenaren dunnetjes en duur overschrijven. Uiteraard met een "professioneel" sausje uit de "grote stad" er overheen. 

Ik zelf had nog het geluk wel iets te horen via een onpersoonlijke briefje:  "uw voorgestelde initiatief wordt verder niet in behandeling genomen". Overigens pas nadat ik eens stevig gebeld had. Ik vraag me werkelijk af, wat die hele burgerparticipatie, waarover zo hoog van de toren geblazen, eigenlijk voorstelt.  Alles wat je als deskundige en/of betrokken burger bijdraagt, verdwijnt in het sompige moeras. Iedere verantwoordlijke lijkt overleden of monddood is verklaard.

Cultuur heeft in Alphen een barbaarse uitwerking op hen die roepen te willen faciliteren en zij die op de kar springen op een dood spoor te zetten en te laten verzuipen! 

Ik heb geen spie gevraagd, geen deurknop onverhoeds bewogen bij een gemeentehuis. Alleen mee mogen lullen, goede ideeën aandragen, veel tijd en geld spenderen. Wat is het resultaat denkt u? Een botenboer, die voor weinig of niks een grote hal mag huren. Oh ja, misschien nog een restaurant van een paar rijke jongens. Alsof we er daar nog niet genoeg van hebben. Alles behalve oefenruimte voor bandjes, decorbouwers, ZZP-ers, een kindercircus, muzieklessen, dans, een simpel podium en een aardig werkgelegenheidsproject voor mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt. Prachtige locatie ook voor mensen, die met hun handen werken en voor wie geen plaats is in het ondernemershuis iFlow. Daar is wel geld voor. 

Is dit niet de reden dat veel jongeren naar de echte steden verdwijnen? Gelukkig zijn er nog achterblijvers, die nieuwe mogelijkheden zien, maar helaas hebben ze te maken met stoffige hoofden en laden in het gemeentehuis van Alphen aan den Rijn.

Heeft u een suggestie die er toe doet. Laat het weten! Mijn dank zal groot zijn.  

Willem A. Hassoldt
Circus Campus 

Fotograaf: Josh Walet
Willem Hassoldt.'
Willem Hassoldt