Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

Maximabrug opgeblazen!

11 april 2017 - 08:48  •  Ronald Pleij  •  reacties

Maximabrug opgeblazen!

Alphen aan den Rijn - Zijn ze niet goed, die rebelse jongens en meisjes van de SP en GroenLinks. Die brug was nog maar net geplaatst. Het plan was om met het bootje tegen één van de dukdalven te varen en zo via het buskruit de brug onherstelbaar te beschadigen. Heel mooi, ik heb uw aandacht; blijf er even bij! Want nu even de waarheid. Die actie afgelopen donderdag was dus niet om die brug tegen te houden. Die is er namelijk 'democratisch' gekomen. Wel met de totaal verkeerde argumenten. Hij ligt namelijk op de verkeerde plek, hij is te hoog, hij is te breed en hij kostte teveel geld. Maar wel weer milieuvriendelijk(?), dat dan weer wel, als je de ontwerpers en bouwers moet geloven. Ik weet namelijk echt niet wat er milieuvriendelijk is aan beton en asfalt..

Als u een beetje kunt lezen staat er op het spandoek 'HANDEN AF VAN DE GNEPHOEK'. En dát is waar het hem ons voor de toekomst om gaat. Die brug ligt er, maar we willen onder geen beding dat die rondweg wordt aangelegd (nut en noodzaak nooit door college aangetoond!), beginnend bij die brug en via de mooie Gnephoekpolder gaat aansluiten op de N207. Er worden sowieso rare spelletjes gespeeld met medewerking van de huidige grondeigenaren van die polder (allang niet meer in handen van ouderwetse boeren!).

En erger nog, als die weg er eenmaal ligt, willen we die polder volgooien met huizen. Ook weer milieuvriendelijk natuurlijk. Een gotspe als ik dat hoor uit monden van Nieuw Elan en VVD raadsleden. (We moeten namelijk wel! Volgens het Parijsaccoord moet heel Nederland in 2050 energieneutraal zijn!) Nieuw Elan en de VVD hebben helemaal niets met milieu en natuur! Oké zegt u dan, maar we moeten toch huizen bijbouwen voor onze bevolking? Tuurlijk, maar laten we eerst eens goed gaan kijken waar er behoefte aan is (ouderen, jongeren en starters) en daar dan voor gaan bouwen waar er binnen onze 'stadsgrenzen' nog ruimte is. En niet alleen in Alphen, maar ook bij buurgemeenten waar nog zat plekken zijn om te bouwen. En vaker inzetten op het ombouwen van kantoren en bedrijfsterreinen die niet optimaal worden gebruikt.

Ik nodig iedereen uit om eens met mij die polder in te gaan. U mag zich hieronder melden. Wandelen we via de Landlustweg en de Mattenkade terug door de polder richting Alphen. Een uniek veenweidegebied, waar het überhaupt steeds slechter mee gaat. Kijk maar naar de cijfers met betrekking tot het aantal grutto's, tureluurs, kieviten en noem maar op. In het gebied zitten überhaupt circa 80 soorten vogels. In 2014 werd er zelfs een hele zeldzame Afrikaanse woestijngrasmus gespot. Als jouw polder zo'n beestje weet aan te trekken, heb je goud in handen.

En ik heb ook zo'n wijze vader die mij ooit geleerd heeft dat "als groen eenmaal weg is, het nooit meer groen terugkeert". En dáárvoor voerden wij dus actie. Om al die bestuurders en andere bobo's op die Avifaunaboot nog even wakker te maken. Volgend jaar mag u stemmen op een nieuw gemeentebestuur. Denk dan ook nog even aan die mooie groene polder die aan uw achtertuin grenst...

En als deze column dus echt niet begrepen wordt, verkoop ik mijn tweede huis in Monaco en meld mij bij een plaatselijke voetbalvereniging met de vraag of ze nog een voorzitter kunnen gebruiken...

Met vriendelijke groet,

Ronald Pleij
Oud-raadslid SP, met Maximabrug en Gnephoek in 'zijn portefeuille'

Fotograaf: Josh Walet