Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

Rap&Graph

26 april 2017 - 11:34  •  Marianne Plomp & Ton Peterse  •  reacties

Rap&Graph

Alphen aan den Rijn - Ze wist van onze initiatieven met Galerie Beeldverhalen, we hadden vanaf  Tineke’s aantreden contact met haar over Alphens cultuurleven omdat ze had aangegeven in Castellum meer ruimte te bieden aan andere culturele initiatieven naast de voorstellingen en de bioscoop. Na die geslaagde dag in september volgde haar verzoek aan ons de ruimte permanent te gaan invullen totdat er een definitief besluit zou vallen over het gebruik door Castellum.

Dat werd Rap&Graph, fonetisch grapje, maar inhoudelijk wilden we het hebben over tekst en beeld, dus toepasselijk. Er kwam een ondertekende overeenkomst en Ton en ik gingen aan het werk. In december 2015 stripten we de ruimte, de gehele horeca inrichting werd doorverkocht of hergebruikt en er gingen een paar potten verf overheen. We financierden het zelf en richtten de boel in met sokkels en panelen van Galerie Beeldverhalen, maakten een cartoonachtige zithoek, houten wand en kast plus een reusachtige houten lamp met kleurwissel led. Onze oude keukentafel deed dienst als kras en schrijftafel. Wat het ook werkelijk werd. We nodigden schrijfster Berdie Bartels, die we kenden uit het Doorloop/Dreespassage initiatief, uit om haar schrijf-en poëzie lessen bij ons voort te zetten.

Tegelijkertijd deden we oproepen aan Alphens creatieve jeugd met artistieke ambities zich te melden om hun werk bij ons te komen tonen.

Als eerste kwam Mark Koelewijn (MRK Stencilart) af op onze oproep. Zijn werk bleek tot de Street-en Stencilart te behoren. Nieuw voor ons, maar we sloten deze manier van kunst maken direct in ons hart. Vooral de humorvolle en creatieve maatschappijkritische afbeeldingen verrasten ons, een nieuwe kunstvorm die haar weg al jaren vond op muren van openbare gebouwen en de straat. Doordat de afbeeldingen steeds professioneler werden en gingen opvallen, sloeg de eerdere irritatie bij het publiek meer en meer om in bewondering voor de kunstige werken, vaak meters hoog, die het stadsbeeld gingen bepalen. De traditionele kunstwereld is deze kunstvorm inmiddels gaan omarmen en dat uit zich in galeries, musea, festivals en gaan de kunstenaars die werken in deze stijl zich ook richten op de binnenruimte. Er wordt op canvas en hout gewerkt en opdrachten om binnenmuren te verfraaien worden talrijker. Daarbij hebben Ton en ik voor onze kunstenaars iets kunnen betekenen. Met inmiddels zo’n 15 tot 20 kunstenaars in ons balboekje, kregen we van interim directeur Leo Pot van Castellum de opdracht de kleedkamers en het artiestencafé van het theater van kunst te voorzien en opnieuw in te richten. Ook andere opdrachtgevers meldden zich.

Tineke Maas heeft dan gekozen voor Stadstheater Zoetermeer, beide theaters zitten momenteel in een transitieperiode en er is veel aandacht nodig die niet meer over twee theaters verdeeld kan worden. Het is Tineke nog wel gelukt om de subsidietenders binnen te halen voor Castellum en een aantal partners. Rap&Graph is bij dat gebeuren betrokken geweest, maar helaas werd er op onze oproepen tot samenwerking met deze partners niet gereageerd en hebben wij met onze kunstenaars en onze project ideeën nooit financiële bijdragen ontvangen. Er liggen nu nog mooie projecten te wachten voor Alphen, die we hopen te kunnen uitvoeren als we Rap&Graph voortzetten in theater Castellum. Want dit is wel de wens van nieuwe directeur Sandra Bruinsma. Rap&Graph gaat in mei Castellum verlaten om plaats te maken voor de kassa. Na de enquête en de stadsgesprekken over het theater blijken de benedenruimten niet te voldoen en liggen er verbouwingsplannen. En er ligt een voorstel van Rap&Graph om ons initiatief voort te zetten samen met een popcultureel podium voor jongeren in de kleine zaal en aansluitende foyer. Mochten onze plannen beloond worden ziet u ons terug. Zo niet adieu lieve mensen, any place, any time, want de kunst bloeit altijd overal weer op!

We vieren ons afscheid met een expositie van Wharfworks kunstwerken 'The White Wall', ontstaan in de jaren negentig van de vorige eeuw geïnspireerd op de jeugd van 'war zone' gewelddadig Belfast. Tot op de dag van vandaag aangevuld tot een installatie die de hele kleine zaal van Castellum gaat vullen. 5 Mei, tijdens het Bevrijdingsfestival op het Rijnplein gratis doorlopend toegang van 16 tot 21 uur met twee performances 'Braintales' om 17 en 19 uur. Kom kijken!

Marianne Plomp & Ton Peterse

Fotograaf: Josh Walet
Theater Castellum.'
Theater Castellum

Voor een compleet avondje uit!