Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

Het beste jongetje van de klas

8 mei 2017 - 16:03  •  Martijn Jongen  •  reacties

Het beste jongetje van de klas

Alphen aan den Rijn - Nog specifieker: Alphen wil beter zijn dan de rest – ik stel mij dan altijd een borrel voor van wethouders van diverse gemeenten die meten hoe groot hoog het scheidingspercentage in hun gemeente wordt - en heeft in het grondstoffenbeleid opgenomen dat wij in Alphen in 2025 maar liefst honderd procent 'circulair' moeten zijn met een tussenstap van 75 procent in 2020.

Laten we eerlijk zijn: jij en ik doen erg ons best om ons afval te scheiden en zeker nu de PMD-bak elke twee weken wordt geleegd, kom ik best wel in de buurt van de doelstellingen. Maar we weten ook dat er een grote groep Alphenaren is (jij niet natuurlijk) die alleen door een financiële prikkel aangezet kan worden tot scheiding en die totdat dat gebeurt het allemaal niets kan interesseren en helemaal niks scheidt.

Nu zit Tseard als wethouder klem tussen enerzijds de doelstelling en anderzijds impopulaire maatregelen zoals pasjes en diftar om dit te realiseren. Als hij de doelstelling niet realiseert dan is het een slechte wethouder die zijn werk niet goed doet en als de bevolking protesteert dan.. Tja, wat dan?

In 2018 gaat de gemeente evalueren. Of de huidige invoering van de pas zonder te betalen per opening voldoende werkt om de doelstellingen te realiseren. Dat was het zwakke compromis dat is afgesproken tussen de raad en Tseard; wel invoering van de pas maar nu nog niet betalen. Als de raad lef had gehad dan was de hele invoering van de pas van tafel geveegd. Als inspreker op de betreffende vergadering heb ik echter eens goed geluisterd naar de vragen welke gesteld werden door de raadsleden, maar van enige kennis van zaken of een vooruitziende blik was geen sprake.

Ik kan je nu al verklappen dat de uitkomst van de evaluatie is dat we ongeveer vijf zakken per jaar minder uit Bodegraven ontvangen, dat er veel aanloopproblemen zijn geweest bij de invoering van de pas, enige fraude wegens het kopiëren van de zwaar achterhaalde technologie van de pas, 56 storingen waarbij de bak niet opengaat, veel vervuiling naast de bak omdat mensen de zak er nu eenmaal naast zetten als de bak niet open gaat of gewoon omdat ze de pas vergeten zijn en de doelstellingen voor scheiding worden niet gehaald. Conclusie: we gaan toch betalen per zak (diftar) en nog meer handhaving inzetten.

Wat dan wel? Ik hoop dat er één of meerdere politieke partijen zijn die het aandurven om in hun programma voor de verkiezing van 2018 te zetten dat ze nooit zullen instemmen met betalen per zak. Of ook er voor uit durven komen dat we in Alphen niet per se het beste jongetje van de klas hoeven te zijn met onze scheiding. En laten we vooral creatieve oplossingen bedenken die wel werken en waar mensen wel blij van worden en deze influisteren bij Tseard.

Martijn

Fotograaf: Josh Walet