Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

Herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog - deel II

12 mei 2017 - 18:42  •  Jaap Hekkema  •  reacties

Herinneringen aan de Tweede Wereldoorlog - deel II

Alphen aan den Rijn - Op 15 mei hebben we ons overgegeven aan de Duitsers. We kregen weer vrede, althans dat geloofden we. Het zal de volgende dag geweest zijn dat ik over de hefbrug de eerste Duitse motorrijders met zijspan Alphen binnen zag rijden. Zwaarbewapend natuurlijk en in hun gevolg allerlei legervoertuigen. Mijn ouders waren niet blij maar ik vond het hartstikke leuk. Er gebeurde nog eens iets. Kun je mij niet kwalijk nemen want ik had toen nog niets gevaarlijks meegemaakt. Wist ik veel van politiek en moffen... Het woord 'mof' raakte wel ingeburgerd maar dan in het geheim.

En ik ging gewoon weer naar school. Ik hoefde nooit alleen te lopen. Ook mijn beide zusjes en de jongens van Booij de kolenboer en nog een paar van Gouwsluis, allemaal naar de Oranjeschool. Als nette gereformeerde kinderen hoorde dat zo toen. Ook in het Rietveld woonden toen veel kinderen van gereformeerde ouders. Boer Van Vliet en Van Dorp en Harting, hoewel die hervormd was geloof ik. Die kinderen kwamen helemaal achter uit het Rietveld lopen naar school maar bleven tussen de middag over met een boterhammetje. Wij niet want wij liepen twee keer per dag heen en weer van Gouwsluis naar de Zaalbergstraat. Een dochter van die boer Van Vliet, Marie was een vriendin van mijn oudste zus en is moeder van onze latere minister van landbouw, Gerda Verburg. Ik dwaal af.

Buiten ons grondgebied ging de oorlog gewoon door, alleen wij merkten er niks van. Ons leven ging ook gewoon door en de fabriek draaide als nooit te voren. De koeien moesten vreten hebben. En toch ging er iets veranderen. Bijna alle dagen lag er wel een schip van Carsjens of Horst en Van der Bijl bij ons achter met graan uit de haven van Rotterdam. Dat was opeens afgelopen. Uit het buitenland kwam geen graan meer, zoals maïs. Het voer moest aangepast worden en dat gebeurde ook natuurlijk. Ik had er geen verstand van maar ik weet wel dat er in de winter van december 1940 ook nog overgewerkt moest worden. Zelfs op Kerstavond 25 december draaide de fabriek tot elf uur 's avonds. En toen gebeurde het.

Op kerstochtend 26 december om 06.30 uur moest ik ineens mijn bedje uit. De buren naast de fabriek zagen ineens grote steekvlammen uit het dak komen. Iedereen in paniek, brandweer gebeld en wij kinderen moesten ons snel aankleden want het vuur dreigde naar ons huis over te slaan. Ik moest met mijn zusje naar de Zaalbergstraat draven om de sleutel van de brandkast te halen bij de boekhouder die daar woonde. Gelukkig is het nog vrij goed afgelopen dankzij de nieuwe brandspuit van de gemeente Alphen die net in gebruik was. De fabriek was wel half afgebrand. Waarschijnlijk was een slippende drijfriem gaan smeulen en zodoende in brand geraakt. Het staat allemaal in de Rijnbode van toen.

Het werd inmiddels 1941 en in dat jaar is er bij mijn weten weinig gebeurd in Alphen. Gewoon iedere dag naar school en dan zag ik vaak colonnes duitse soldaten marcheren, uit volle borst zingend. Ik vond dat wel mooi. Ik was nog zo jong om de ernst te beseffen.

Het jaar 1942 kreeg een heel ander aanzicnt, grimmiger maar dat komt later...

Fotograaf: Josh Walet