Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

Tobruk bunker

26 juni 2017 - 11:02  •  Latief Perotti  •  reacties

Tobruk bunker

Alphen aan den Rijn - Zij initieerden restauratie, die door de gemeente werd uitgevoerd. Geslaagd! Het bleef echter een 'verlaten' beeld, zonder enige context. Geen enkel uitnodigend gebaar tot 'verpozen'. Een beduimeld bordje op de dichtgemetselde entree tot de bunker, gaf slechts algemene info.

Dat was de aanleiding om op zoek te gaan naar meer achtergronden. Veel omtrent het type bunker e.d. bleek al bekend op internet. De Alphense historische vereniging bleek al een paar interessante artikelen te hebben geplaatst in 'Viersprong', maar de context van de WOII bleef rammelen. Enkele oudere Alphenaren wisten nog een aantal historische anekdotes te vertellen. Hoe meer men hiermede (vrijblijvend) bezig is, merkt men dat de geschiedenis incompleet blijft. De inventarisatie van bunkerinfo is nu met plaatjes In een context gezet en voor mij wel wat meer gaan leven. Ondanks beperkingen, het is zoals het is!

In het kader van toerismebevordering zou het interessant zijn om de bunker weer toegankelijk te maken. Draai achter een 'glazen paneel' een animatiefilm over die bunker en de historie van Alphen. Praat eens over de inhoudelijke kanten met Hogeschool of Universiteit. Met een bankje, goede verlichting etc. creëert men een Rustpunt voor wandelaars en fietsers en heeft men weer een attractief project. De broodjestent en de haringkar komen dan vanzelf. Maar restaurant Eight ligt om de hoek en daar kun je zeer goed eten! Wie gaat er eigenlijk over Cultuur bij de Gemeente Alphen? 

Wie belangstelling heeft om deze diareeks te helpen omzetten in een boekje voor onderwijsdoeleinden mag contact met mij opnemen.

Latief Perotti

Fotograaf: Josh Walet