Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

Geacht college, geachte gemeenteraad

14 januari 2012 - 12:38  •  Machiel van der Schoot  •  reacties

Geacht college, geachte gemeenteraad

Alphen aan den Rijn -

Burgemeester Eenhoorn riep recentelijk op tot optimisme. Ik ben het daar van harte mee eens: het komt weer goed, alleen wordt het niet meer zoals op het economische hoogtepunt van 4 jaar geleden. De wereld is veranderd en het eind is nog niet in zicht. Dat biedt kansen en is reden tot optimisme. Blijven afwachten en hopen dat de bui van zelf overgaat echter is funest en reden tot pessimisme.

De plannen voor de Lage Zijde zijn al gemaakt in de vorige eeuw. Niemand valt iets te verwijten, maar ze passen niet meer in deze tijd. Tegelijkertijd kunnen we ons gelukkig prijzen dat het nog maar  plannen zijn! 

Laten we de situatie nu eens met een open blik bekijken:

We hebben in Alphen te veel winkeloppervlakte, zeker als de Baronie, leegstand, slecht lopende winkels en toenemende invloed van webwinkels worden meegeteld. Daarnaast hebben we nog een stationsgebied dat niet lekker van de grond komt.

Er staat meer dan 30.000 M2 aan kantoorruimte in Alphen leeg. Als de muziekschool, het streekarchief en de volksuniversiteit naar het nieuw te bouwen cultuurhuis verhuizen, komt er niks meer in de panden die ze achterlaten. Er is al zo veel moois gesloopt. Leegstand en uiteindelijk afbraak willen we toch niet?

De prijzen waar voor de grond en de gebouwen aan de Lage Zijde zijn aangekocht zijn gebaseerd op het topniveau van 2007/2008. De dalingen op de markt zitten niet in de bouwkosten, maar uitsluitend in de waarde van grond. De potentiële verliezen zijn dus enorm. 

De Hoge Zijde is nooit helemaal het bruisende stadscentrum geworden als verwacht. In de aanloopstraten is het kommer en kwel. Moeten we dan streven naar nog een centrum? Is Alphen wel de stad om er twee, door een rivier gescheiden centra op na te houden, die bovendien in iedere andere plaats in Nederland kunnen staan en soms ook staan?

 

Er is een eenvoudige oplossing: 

Uit diverse onderzoeken blijkt dat een authentiek stadscentrum, dat organisch is gegroeid en waar oud- en nieuwbouw door elkaar staan als gezellig wordt ervaren. Die centra worden het best bezocht. 

Stel dat we het oorspronkelijke Lage Zijde plan vergeten. Geen dure parkeergarage, geen winkels, geen cultuurhuis, maar woningen. Het Thorbeckeplein wordt bebouwd en de Hooftstraat wordt (net als vroeger) een straat. De verliezen blijven dan binnen de perken en lokale aannemers krijgen kansen.   

Aan de andere kant hebben we de zieltogende Swaenswijkbrug. Nog niet eens zo lang geleden gebouwd en bedoeld om een rondje door de Julianastraat en de Raadhuisstraat te kunnen lopen. Straten die hun authentieke karakter nog hebben behouden, maar nu verpauperd dreigen te raken. Als we deze buurten nu eens bij het centrum betrekken. Er is nauwelijks geld voor nodig, de brug ligt er al en het is vlak bij het station. Laat daar de zaterdagmarkt komen. Het werkt! Dat bewijst de jaarmarkt ieder jaar weer. Misschien spaart het op termijn zelfs een nieuwe Julianaburg of een tunnel.

De bibliotheek kan prima in de leegstaande Bonifatiusschool of de oude HBS, twee leegstaande monumentale gebouwen, die zo weer een functie krijgen en het centrum verlevendigen. Het stationsgebied wordt op een natuurlijke manier verbonden met het centrum. Laat de Leidse Studenten Huisvesting er bouwen. In 10 minuten sta je bij de universiteit.

Het is maar een schets, ik weet het, maar wat is er op tegen om de zaken optimistisch te bekijken? Het moet zelfs van Bas!

 

Machiel van der Schoot, politieke pannenkoek van het jaar. 

Fotograaf: Josh Walet