Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

Alphense Plannen

16 januari 2012 - 12:30  •  Reinder Koornstra  •  reacties

Alphense Plannen

Alphen aan den Rijn -

In het Alphense ondernemersland (VOA) is ophef ontstaan over de consequenties die de realisatie van een, in hun ogen al te ambitieus, plan voor de Lage Zijde zal hebben voor de bestaande winkels in het Stadshart. Nou, beste medeburgers, die zorg zou mij, als verantwoordelijk politicus, compleet een zorg zijn. Die ondernemers propageren immers op momenten dat het hen schikt, zelf het principe dat je nu eenmaal geen ei kunt bakken zonder de schaal te breken. Natuurlijk is het niet erg dat de voorzitter van de VOA, John Vermeer en de beoogde voorzitter, Edwin ten Brink, hier aandacht voor vragen, maar die overwegingen zijn voor politici en bestuurders niet relevant! Want was het niet juist WinkelStadAlphen, nú opgegaan in de VOA, die dat plan voor de Lage Zijde direct omarmde? Een plan dat erop gericht was ons Stadshart ook aan de Lage Zijde op termijn een impuls te geven? Natuurlijk gaat, welk effect zo'n toekomstig bruisend Thorbeckeplein ook zou hebben, dat geen oplossing betekenen voor de problemen die heel veel detaillisten, natuurlijk ook in Alphen, op DIT moment hebben. En natuurlijk levert elke verbetering van de verkoopruimte van de ene detaillist problemen op voor andere. De Alphenaar wil beslist een winkel als XENOS of ACTION binnen het Stadshart, maar beide winkelformules zijn beruchte 'branchekillers' die, overigens net als Blokker, Kruidvat en Trekpleister, en zelfs het oer-Alphense Zeeman, een gevaar vormen voor praktisch elke speciaalzaak. Trouwens, hetzelfde is het geval met een formule als MediaMarkt die erin is geslaagd praktisch elke bestaande concurrent uit het centrum te jagen. Merkwaardig dat er juist van de zijde van de VOA (WSA) geen spoor van bijval kwam toen uw blogger daar al in 2003 voor waarschuwde. Waarom dan nu die ophef? Daarop, medeburgers, hoef ik geen antwoord te geven, die onlogische logica mag de VOA U uitleggen.

Trouwens, ergens kwam de vraag of ik eigenlijk nu voor of tegen dat Lage Zijde plan was. Nou, eerlijk gezegd heb ik geen idee wat daar NU onder wordt verstaan. Wat de oorspronkelijke plannen waren, daarvan heb ik méér dan voldoende plattegronden, schetsen en nota's in mijn hangmappen zitten. Het probleem is nu dat, na de plannen rond het stationsgebied, ook die plannen, waarin vele tienduizenden werkuren zijn gaan zitten, gevoeglijk op de schroothoop kunnen. Datzelfde geldt voor alle 'inspraakactiviteiten' voor ondernemers en omwonenden. Immers, de prachtige appartementen die Wonen Centraal langs de nieuwe Thorbeckelaan zou bouwen, zullen daar nooit verschijnen. Alle discussies over de woontorens aan de Oranje Nassausingel blijken nutteloos geweest te zijn, nu deze niet gerealiseerd kunnen worden. Hiermee is de allure van het oorspronkelijke plan verdwenen.
De bouw van een nieuwe wijk aan de vest, waarvoor de 'hofjes' zo nodig moesten wijken, is helemaal uit beeld verdwenen. Als gevolg is er geen reden de parkeerplaatsen op het Aarplein op te heffen. Daardoor is er ruimte om de geplande parkeergarage onder het Thorbeckeplein weer ter discussie te stellen, en dat gebeurt. Maar als we daar geen parkeergarage gaan bouwen, waarom zouden we dan de huidige bebouwing, mét bibliotheek, parkeergarage, winkels én woningen gaan afbreken? Want een parkeergarage die er niet komt, heeft ook geen ingang nodig! En waarom zouden we dán de bibliotheek, waar elk jaar meer geld bij moet, verhuizen naar een peperduur Cultuurhuis? Dat 'oude' gebouw gaat met een renovering (inclusief de 'gevelplaten' van SP-er Ronald Pleij) echt nog jaren mee. Die kunstenaars kunnen dan mooi in de oude Bonifaciusschool en de muziekschool blijft in het oude Raadhuis. Dan hoeven we alleen de Dreespassage half af te breken om het historische Nutsgebouw een centrale functie op dat Thorbeckeplein te geven, de overkant van dat Thorbeckeplein te herbouwen (die winkeleenheden daar zijn nu veel te ondiep voor een moderne winkelformule) en datzelfde te doen aan de Rijnzijde. Ik heb begrepen dat Corio met een oplossing voor die winkels komt, en dat er zelfs huizen aan dat Thorbeckeplein gebouwd gaan worden. Nou, dan hebben we toch wat we eigenlijk willen, vernieuwing en kansen om dat Thorbeckeplein tot een bruisend startpunt aan de Lage Zijde te maken. Dan nog een paar goede winkelformules (zorgt Corio gegarandeerd voor, met of zonder brancheadviescommissie), geleid door ambitieuze ondernemers en het invoegen van kleinschalige superspeciaalzaken die er deels, aan de Hooftstraat en het Thorbeckeplein, al zijn en de zaak gaat, min of meer vanzelf, bruisen. En dat alles voor een fractie van wat de oorspronkelijke plannen ons hadden moeten kosten.

Medeburgers, ik heb het vaak aan mijn bazen, en aan mijn studenten uitgelegd. Je kunt best een al ontwikkeld plan uitvoeren met een tien tot twintig procent lager budget, mits dan ook de doelen lager worden gesteld.
Maar als dat budget dertig tot veertig procent wordt verlaagd, moet je gewoon een nieuw plan gaan schrijven. En als je het budget halveert, moet je je afvragen of je überhaupt nog wel een plan wilt maken. Dát betekent in feite een strategische heroriëntatie, een nieuw strategisch plan.
Voor Alphen betekent dit dat de gemeente, de politiek én de ondernemers alles moeten vergeten wat ze ooit van plan zijn geweest, en zich bezinnen op wat dat Stadshart moet gaan betekenen in de nieuwe omstandigheden. En als je dat doet, dan lijkt het niet meer dan logisch om die afweging dan maar te maken binnen de nieuwe, gefuseerde gemeente.

Kortom, alle betrokken accepteren óf direct het plan dat Corio en partners voor ogen staat, óf we stoppen met de huidige plannen en werken een nieuw strategisch concept uit voor ons stadshart. Een stadshart dat, met al die dorpen om ons heen, geen dorpshart meer mag zijn, maar de kern van een gemeente van, pakweg, 150.000 medeburgers.

Fotograaf: Josh Walet
John Vermeer.'
John Vermeer

John Vermeer is een markante Alphenaar. Hoewel hij is geboren en getogen in Gouda is Alphen toch zijn "stad" geworden.