Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

Wandelen met 31 graden...

19 juli 2017 - 23:33  •  Ronald Pleij  •  reacties

Wandelen met 31 graden...

Alphen aan den Rijn - Wij doen nu voor de zesde keer mee, maar afgezien van de blarenpijn de eerste vier jaar, heb ik het de afgelopen jaren niet zo zwaar gehad als vandaag. Warm, warm en nog eens warm. Maar dan van dat benauwde, kleffige warme weer. En dan ook die aanwezige lichte pijn in die bovenbeenspieren, met de altijd op het eind van de dag terugkerende lichte kramp in je voeten. Wat naar mijn idee gewoon komt om dat 'we' (jullie ook) dit soort afstanden gewoon niet gewend zijn.

De ochtend begon weer zo lekker. Om kwart over vier over de startlijn, met weer dat superlekkere wandeltemperatuurtje van ca 16 graden. Zalig. Iedereen (volgens mij is dat met meer extremere inspanningen) heeft tijdens het lopen van de Vierdaagse wel één of meerdere keren zo'n momentje in zijn bol, dat zegt: "waarom doe ik dit eigenlijk" en "is dit nu écht wel zo leuk". Nou, die had ik vanmorgen rond de 12 kilometer dus. Kolere zeg, ik zat er even doorheen. Die bovenbenen begonnen weer te protesteren, en dan komt heel snel vaak de gedachte naar boven van: "en ik moet nog zoveel (vul in dit geval dus maar 37) kilometer!" Afgezien van het lichamelijke, dus ook even een geestelijk dipje. Gaat ook na verloop van kwartiertje over, in mijn geval. Maar het is niet prettig. Het liefst gooi je je rugzak op de grond, gaat er naast zitten en wacht tot je opgehaald word door een mooie bus met dikke stoelen erin. Dat dus.

Maar oké, je wilt dus gewoon door. En doe je dus die meest basale beweging die de mens kan maken dan ook maar: de ene voet voor de andere plaatsen. En dat constant en in tempo! Door mijn lieve schat naast me, het mooie weer, de goede sfeer, de mooie omgeving, het hele gevoel en op gegeven moment de lol met de supersoaker, maakt het bij elkaar dat je gewoon doorgaat. En dus meer pauzes houden, genoeg eten en drinken, en je zoveel mogelijk wapenen tegen warmte en vermoeidheid.

En dat is dus weer gelukt! 49 kilometer, gemiddelde van 5,2 km per uur. Totaal op weg 11,02 uur, totaal gelopen 9.28 uur en dus totaal tussendoor gepauzeerd 1.34 uur. Beter dan de drie kwartier van gister! Inge zat er rond de 40 kilometer totaal doorheen. Kapot, moe, pijn in haar benen en erg last van de warmte. Voor haar was vandaag dus nog meer afzien dan voor mij. Maar we hebben het toch maar weer geflikt.

Net op de site zagen we dat er toch vandaag 1525 deelnemers zijn uitgevallen. Mijn zus en vader gaan hoogstwaarschijnlijk ook niet meer van start morgen. Goede beslissing, ik hoop dat ze écht stoppen. Mijn zus heeft erg last van knie en enkel. En mijn vader is gewoon heel erg moe. Ze hebben er vandaag ook behoorlijk lang over gedaan. 6.45 uur starten en dan om 16.45 finishen. (een kwartier voor sluiting; kom je trouwens over vijven binnen, mag je dus de volgende dag sowieso niet meer starten en lig je uit de "race"). Dus zij hebben eigenlijk helemaal een prestatie neergezet!

De Vierdaagse; in veel facetten beleefd vandaag!! Het is nu 19.50 uur. Inge ligt al heerlijk te slapen. Ik luister nog even naar radio1, en wil om 20..30 uur dus ook echt de oogjes dicht doen. Morgen de Zevenheuvelendag. Zwaarder dan vandaag kan het echt niet worden, want de temperatuur gaat gelukkig weer naar een redelijke 25 graden. En als dan de lichamen inclusief die arme benen meewerken, hebben we weer een gave dag morgen.....

Foto: roze woensdag tijdens de Vierdaagse!

Fotograaf: Josh Walet