Blogs over Alphen

« Vorige - Volgende »

Sloepenspel

24 juli 2017 - 20:40  •  Reinder Koornstra  •  reacties

Sloepenspel

Alphen aan den Rijn - Terwijl het simpele ophogen van één brug naar de Rijnhaven het lieve bedrag van 5 miljoen kost, vertelt John Vermeer, de eigenaar van dat Nutsgebouw, even doodleuk dat het ophogen van 6(!) centrumbruggen (Vest, Aarplein, Lijsterlaan, Wielewaal en 2x Oranje Nassousingel) de gemeente maar 1 miljoen per brug zou kosten. Het lijkt me eerder dat we voor 20 miljoen nog niet klaar zijn, beste John, dus ik neem aan dat jij de overige 14 miljoen voor je rekening neemt. Rijkswaterstaat en de provincie zullen voor dit Alphense sprookje passen, natuurlijk!

Onvoorstelbaar, hoe gemakkelijk er wordt gepraat over geld voor hobby's, terwijl we voor uiterst noodzakelijke verkeersproblemen in Boskoop en Hazerswoude-dorp geen geld zeggen te hebben.

Ik herinner me het maar al te goed, omdat ik dat indertijd heb doorgerekend, al die gouden bergen die beloofd werden als het Thorbeckeplein zou worden veranderd in een jachthaven. Duizenden toeristen zouden vanuit die haven ons Stadshart komen redden! Nou, vergeet dat maar! Blij dat er nog steeds een plein, mét woningen erom heen is gerealiseerd. En nu willen de wel 50 (?) sloepeigenaren in onze stad graag hun 'rondje' varen via de Zegerplas. Jazeker, alleen eigenaren van sloepen, kano's, vletten en rubberbootjes kunnen immers door die Aar varen en 'De Alphenaar' mag dat betalen.

Volgens John zetten we (daar gaan we weer) met die investering 'Alphen op de kaart'. Alleen vrees ik dat hij nooit tijd heeft om eens te tellen hoeveel langsvarende boten op de Rijn onder de huidige, en nieuwe, brugjes over de Aar door kunnen varen. Ik schat hoogstens 5-10%, de rest is óf te groot, óf er staat een mast op. Die zien Alphen inderdaad op de kaart staan, maar dan, met al die bruggen (Spoorbrug, Hefbrug, Swaenswijkbrug, Alphense Brug, Julianabrug én Eisenhowerbrug) als hinderpaal voor hun vaartocht. Aan dat "rondje" hebben die passanten geen boodschap, en de Alphense sloepeigenaars kennen de stad al.

Kortom, de enigen die er iets mee opschiet, zijn de eigenaars van het vastgoed langs dat Thorbeckeplein, waaronder......jawel. Snel vergeten, deze nogal éénzijdige 'discussie' over die zes Aar-bruggen.

Fotograaf: Josh Walet
Tags: sloep, haven, aar